Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öbergs besvikelse: ”Känns som jag dör”

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

OBERHOF/STOCKHOLM. Sveriges damer kom trea i stafetten.

Efter en långsam skjutserie från Elvira Öberg i det liggande skyttet på tredjesträckan försvann chansen till seger.

– Det finns inget att trycka med. Det bara snurrar i huvudet under hela spurtvarvet, säger en besviken Öberg.

I stafetten senast, den i österrikiska Hochfilzen innan jul, knep det svenska laget tredjeplatsen bakom segrande Norge och tvåan Frankrike. 

Då bestod laget av Johanna Skottheim, Linn Persson, Hanna Öberg och Elvira Öberg. 

Men i dagens stafettlag i Oberhof var Skottheim utbytt mot Mona Brorsson på förstasträckan. Johanna Skottheim har de senaste dagarna varit krasslig och missade även torsdagens sprint. 

Mona Brorsson sköt fullt

Mona Brorsson tackade för förtroendet och satte alla sina skott i både det liggande och stående skyttet samtidigt som bland annat Norges Ingrid Tandrevold hade rejäla problem i det liggande skyttet och växlade 41 sekunder från täten.

Mona Brorsson växlade till Linn Persson på fjärde plats – 14 sekunder bakom ledande Italien.

– Jag är supernöjd. Att skjuta noll två tävlingar på raken känns fantastiskt, säger Brorsson efter sin sträcka.

Även Linn Persson stod för en stark insats i spåret och en nästan lika stark insats på skjutvallen. Persson använde ett extraskott och körde upp Sverige till en andraplats – sex sekunder bakom ledande Frankrike – när hon växlade.

– Det tar lite för lång tid i det stående skyttet. Men jag är ändå nöjd med min sträcka, säger Persson.

Elvira Öberg tappade: ”Det snurrar”

Landslagstränaren Johannes Lukas hade också gjort ytterligare förändringar i laget i dagens stafett. Senast körde Hanna Öberg tredjesträckan och lillasyster Elvira Öberg sistasträckan. Nu var det tvärtom. 

– Jag vill testa lite olika uppställningar, båda två är superbra alternativ på sistasträckan. Och det är bra att ha olika alternativ när det kommer till VM, säger Lukas. 

Elvira Öberg fick problem i det liggande skyttet och tog gott om tid på sig när hon tvingades till tre extraskott. Efter en snabb stående skjutserie med ett extraskott såg Elvira Öberg sedan till att systern Hanna fick gå ut som trea, en halv minut bakom Belarus som hade tagit över ledningen precis före Tyskland.

Elvira Öberg var utpumpad efter sin sträcka.

– Det är lite upp och ner. Jag vet inte vad som händer i liggen. Det känns bra men det bommas. Det är ju nära ögat där, men jag bestämde mig bara att den ska ner. Det fanns inget annat. Ståserien är helt okej, säger Öberg.

Hon hade ingen bra känsla i åkningen.

– I spåret känns det som jag dör. Det känns bra i första varvet men i backen i andra suger det tag i benen. Det finns inget att trycka med. Det bara snurrar i huvudet under hela spurtvarvet. Det var bara att kriga, för jag vet att varje sekund räknas till Hanna.

Hur mår du nu? 

– Det snurrar fortfarande, så det blir fokus på återhämtning nu.

Anmärkningsvärt på den tredje sträckan var också att storstjärnan Tiril Eckhoff fick två straffrundor och Norge var definitivt borta från striden om pallplatser.

Sverige kom trea i stafetten

Hanna Öberg tog in fem sekunder på tätduon efter det liggande skyttet men när Franziska Preuss sköt fullt även i det stående skyttet var förstaplatsen körd för Sveriges del trots att Hanna Öberg sköt fullt.

Även Irina Kruchinkina var för stark och på den sista sträckan och Öberg fick nöja sig med att bevaka tredjeplatsen bakom Tyskland och Belarus.

– Jag är nöjd. Det är ett inspirerande jaktläge. Jag är supernöjd med hur jag agerar på skjutvallen. Det känns väldigt tryggt och säkert. Tyskan var lite för stark för mig på sista varvet men jag tycker vi gör det jättebra allihopa, säger Hanna Öberg.

Hon är inte orolig över att formen dippat lite för henne och hennes lagkamrater.

– Vi hade väldigt bra veckor i Kontiolahti och när man får ett sånt flow går det lite av sig självt. Vi har tränat på bra under jul och jag tycker ändå att jag är i någon slags grundform nu.

Tredjeplatsen var damernas andra raka i stafett i världscupen efter den inledande segern i Kontiolahti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.