Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chocken: Superstjärnan lägger av som 25-åring

Laura DahlmeierFoto: DANIEL KOPATSCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Laura Dahlmeier, till höger, på prispallen med Anastasiya Kuzmina och Hanna Öberg under OS i PyeongchangFoto: VASSIL DONEV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här är chockbeskedet som skakar om skidskyttevärlden. 

Laura Dahlmeier, en av sportens största stjärnor, väljer att lägga av endast 25 år gammal. 

”Det är dags att säga adjö”, skriver hon på Instagram. 

Tyskan Laura Dahlmeier slog igenom stort på JVM i Obertilliach 2013 där hon gjord processen kort med i stort sett allt motstånd. På fyra lopp tog hon tre guld och spåddes en lysande framtid i sporten. 

Hennes första riktiga senior-VM i Kontiolahti 2015 slutade med en individuell medalj och det var en försmak på vad som komma skulle. 

I Hochfilzen 2017 blev hon världens bästa skidskytt. 

Dahlmeier ställde upp i samtliga sex VM-lopp och tog medalj i samtliga. Fem guld och ett silver. På OS i Pyeongchang året efter blev det två guld och ett brons. 

Dahlmeier med sina fem guldmedaljer från VM i Hochfilzen.Foto: KERSTIN JOENSSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Laura Dahlmeier lägger av - 25 år gammal

Det var där och då svårt att se vad som skulle stoppa Dahlmeier i framtiden. Svaret kom i september 2018. Dahlmeier blev sjuk och låg inlagd på sjukhus en längre tid. 

Hon sa i intervjuer i vintras att hon var så sjuk att hon inte kunde gå och där och då trodde att hon inte skulle kunna tävla igen. 

Men det gjorde hon och säsongen avrundades för henne med VM i Östersund där det blev två brons totalt. 

Det blev även en av skidskyttets största stjärnors avsked till sporten. På Instagram skriver Dahlmeier att hon nu väljer att lägga av. 

”Jag känner inte den hundraprocentiga motivationen som krävs för att vara elitidrottare”, skriver hon. 

https://www.instagram.com/p/Bxj6MalIiHs/

Det är Dahlmeier glad att slippa: ”Enormt intrång i mitt privatliv”

På sin hemsida utvecklar 25-åriga Dahlmeier sitt resonemang. 

”Jag tycker att det är viktigt att sätta upp mål för sig själv för att man ska kunna uppnå saker. Det är bara när man jobbar mot ett mål det på allvar blir ett projekt man brinner för. Nu har jag nått en punkt där jag inte vet vad mitt mål med skidskyttet skulle vara och som mina föräldrar sa: 'gör något ordentligt - eller inte alls'”

Dahlmeier fortsätter med att tacka alla som stöttat henne genom åren. Föräldrar, vänner, medtävlande och fans. Hon skriver att hon kommer att sakna gemenskapen under tävlingssäsongen och framför allt de stora tävlingarna i bergsmiljö. 

Men det finns saker hon är lycklig över att säga farväl till. 

”Framför allt är jag glad över att jag inte länge behöver logga in och berätta var jag är varje dag i antidopingsystemet. Det har varit ett enormt intrång i mitt privatliv”, skriver hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.