Supersträckan: ”Det är en häftig känsla”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND. Det såg kört ut.

Då svarade Elvira Öberg för ett superlopp och gav Sverige chansen till en pallplats.

– Jag är jättenöjd med åkningen. Det är en häftig känsla att kunna åka så här, säger hon.

På slutsträckan lyckades Hanna Öberg besegra Marte Olsbu Röiseland i en spurtstrid om tredjeplatsen.

När Elvira Öberg gav sig i väg skilde nästan två minuter upp till Frankrike i ledningen. Den svenska stjärnan har visat att hon är i toppform i säsongsinledningen och gjorde en grym insats även i dag. Öberg hade den snabbaste åktiden på sin sträcka – med 48,9 sekunder.

– Perfekta förhållanden för mig, hårda spår och det går inte jättelätt. Det var bara att gå ut och gasa från start, säger hon. 

– Det är sjukt kul att åka skidor när man känner att det går så fort.

Tränaren Johannes Lukas hade svårt att hitta orden. 

– Jag blev själv förvånad när jag såg tiden, jag trodde inte det skulle vara möjligt. Det är en kross av Elvira, säger han. 

Spurtbesegrade Röiseland 

Elvira Öberg skickade i väg sin storasyster, Hanna Öberg, som trea, långt efter ledande Frankrike, men med Belarus inom räckhåll. Men hon fick inte till en perfekt sträcka och i stället blev det en rejäl fajt om tredjeplatsen.

Norge och Marte Olsbu Röiseland hotade och på upploppet var det helt jämnt. Till slut lyckades Hanna Öberg korsa mållinjen först, med minsta möjliga marginal.

– Det var så skönt att få ta den där tredjeplatsen, det betyder mycket att få göra det framför hemmapubliken, säger Öberg. 

Nattsvart för Brorsson

Sveriges segerchanser försvann på den andra sträckan.

Mona Brorsson tvingades till två straffrundor – efter fem bom i det stående skyttet.

– Sjukt tråkigt. Jag får jättemycket bendarr, och jag tror nästan man ser det. Jag försökte verkligen att göra allt, men det gick inte. Det är trist att jag inte klarar av det. Men samtidigt visste jag att det kom två väldigt bra tjejer efter mig så jag trodde hela tiden att det fanns en chans, säger Brorsson. 

TV: Johannes Lukas om summerar damtävlingen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.