Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öbergs kross: ”Jag visste inte om det”

Här är platserna som hamnat på kartan tack vare skidskytte.
Öberg efter målgångFoto: DARKO BANDIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Hanna Öberg.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Elvira och Hanna Öberg.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: DARKO BANDIC / AP TT NYHETSBYRÅN

Hanna Öberg stod för en suverän prestation i masstarten i Pokljuka och fick kliva högst upp på pallen.
Härnäst väntar en veckas uppladdning i Hochfilzen innan VM väntar i februari. 

– Nu handlar det bara om att göra ett bra jobb sista veckorna med förberedelser och hålla sig frisk, säger skidskyttestjärnan. 

Svenske skidskyttestjärnan Hanna Öberg fick ett perfekt genrep inför VM. Hon stod över mixstafetten under lördagen i Pokljuka – och svarade för en ruggigt stark prestation i masstarten. 

Efter ett nästintill prickfritt skytte hade hon tillslut en god marginal till sina konkurrenter – och det räckte hela vägen till seger.

Hennes första seger i världscupen denna vinter. 

Öberg: ”Väldigt fokuserad”

De två inledande liggande skjutningarna gick som vinden och Öberg var den som lämnade skjutvallen först. I första stående skyttet blev det en bom – men det menar hon själv blev en viktig påminnelse. 

Det avslutande skyttet avhandlades riktigt snabbt. Öberg satte fem träff på 18 sekunder och var med det fyra sekunder snabbare än den näst snabbaste på vallen.

– Jag upplever egentligen att jag skjuter särskilt fort i den där sista serien. Jag upplever att det är ganska kontrollerat. Men det blir effektivt, säger hon och fortsätter:

– Jag var väldigt fokuserad och jag tror att det var en bra påminnelse att jag bommade i första stå ett skott. Då vet jag vad jag behöver göra annorlunda för att träffa alla i nästa serie. Det är väldigt viktigt att skjuta fullt i sista stå i de här tävlingarna. 

Svenskan var 6.9 sekunder efter Lisa Vittozzi in på skjutvallen – och 1.7 sekunder före italienskan därifrån, trots att båda sköt fullt.

Tiderna inför – och efter – sista skjutningenFoto: FIS

Svenska skidskyttestjärnan kunde även hålla undan i spåret och gick till slut i mål 6,5 sekunder före Vittozzi som slutade tvåa. Frankrikes Anaïs Bescond tog tredjeplatsen. 

Landslagschefen Anders Byström var väldigt nöjd med Öbergs prestation. 

– Vi har lite grann väntat på att hon ska få slå till och vinna ett lopp. Vi kände att det fanns en bra chans i dag, hon är som bäst när hon får stå kvinna mot kvinna och slåss om segern i sista skyttet. Jag var ganska säker på att hon skulle sätta alla fem i sista skyttet faktiskt. 

Laddar upp en vecka själv inför VM

Hanna Öberg kommer nu att ladda för fullt inför Skidskytte-VM Antholz som startar den 13 februari. Hon börjar uppladdningen i Hochfilzen. 

– Jag tar ned pappa som coach och är där på egen hand i en vecka ungefär innan vi har uppladdningsläger med laget.

Hur känns det inför mästerskapet nu? 

– Med de senaste veckornas tävlingar känns det bra. Det känns som att jag är på rätt väg och har ett bra självförtroende. Nu handlar det bara om att göra ett bra jobb sista veckorna med förberedelser och hålla sig frisk och sånt för att sedan kunna gå in i mästerskapet på bästa sätt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.