Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utspelet: ”Norrmännen får steppa upp lite nu”

Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Sebastian Samuelsson sköt bort sig och slutade fyra. Då vann Erik Lesser sin sista jaktstart i karriären. 

– Det är tufft i totalen och det skiljer inte mycket, men norrmännen får steppa upp nu, säger Johannes Lukas.

För Samuelsson ska behålla lugnet i kampen om topplaceringarna i världscupen i sista loppet.

– Det är mycket skådespel kanske, det kommer bli en tuff dag i morgon, säger han.

Sebastian Samuelsson gick ut 27 sekunder bakom Sturla Holm Laegreid i herrarnas jaktstart och åkte snabbt ikapp tvåan Quentin Fillon Maillet. Duon var alltjämt strax över 20 sekunder bakom norrmannen efter det första skyttet. 

Och när så väl Lesser som Samuelsson sköt fullt i det andra skyttet, samtidigt som Laegreid och Fillon Maillet stod för en bom, så var avståndet till toppen endast 13 sekunder. 

I tredje skyttet kom däremot inte bara en utan två bom från Samuelssons bössa vilket gjorde att avståndet till Laegreid växte till över en minut samtidigt som det var 27 sekunder upp till pallen. 

Laegreid såg ut att gå mot en klar seger men efter två bom i sista stående skyttet öppnade det upp sig rejält och Erik Lesser klev ut med en 13 sekunder stor ledning efter fullt skytte.  

Svenskt på plats fyra och sex

Lesser höll undan och vann nio sekunder före Quentin Fillon Maillet och 22 sekunder före trean Sturla Holm Laegreid. 

Sebastian Samuelsson slutade fyra och Martin Ponsiluoma slutade sexa. 

– Man vill alltid vara på pallen. Totalt sett är det en bra dag och jag behåller andraplatsen. Jag har allt i egna händer inför i morgon, säger Samuelsson själv.

Förbundskaptenen Johannes Lukas fyllde i:

– De gör det verkligen jättebra. Ska vi vara realistiska är att ha två på topp sex svårt. 

– Jag är riktigt nöjd, det var längesen jag fick bli topp sex. Det har varit nära i många lopp där det känts bra, så det är skönt att få lyckas. Det såg rätt mörkt ut efter liggande men det är det som är charmen att aldrig ge upp, säger Ponsiluoma.

För med ett sista lopp kvar på säsongen har Samuelsson fortsatt chansen på en topplacering i den totala världscupen. Detta i kamp med Sturla Holm Laegereid och Vetle Sjåstad Christiansen.

”Norrmännen får steppa upp”

– Det är tufft i totalen och det skiljer inte mycket, men norrmännen får steppa upp nu, säger Johannes Lukas och fortsätter:

– Det är kul. Det är inte ofta alla avgörs på sista dagen. Jag gillar ett sånt läge och tror Sebastian gör det också. 

Samtidigt framstår Samuelsson själv som väldigt lugn inför det avslutande loppet. Men han är medveten om vad som står på spel.

– Det är tufft, jag ska erkänna det. Jag vill väldigt gärna slå honom men förstår att det kommer vara tufft. Jag har allt i egna händer, de måst vara snabbare än mig. Har jag bra skytte i morgon så har jag chansen, säger Samuelsson.

– Det är mycket skådespel kanske, det kommer bli en tuff dag i morgon. Men jag kan bara påverka mina egna tävlingar. Jag har en bra chans att greja pallplats i morgon men får inte skjuta många bom. 

Mona Brorsson: ”Inte rädd för att jinxa”

Samuelsson nära pallplats: ”Det är mycket skådespel kanske”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.