Samuelssons succé – säkrar en ny pallplats

Sebastian Samuelsson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Samuelsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Sebastian Samuelsson gick ut i ledning i jaktstarten – och försvarade en pallplats.

Svensken bommade ett skott i varje skytte och slutade tvåa efter en spurtstrid med Émilien Jacquelin.

– Förutom att det var en norrman som vann i dag känns det väldigt, väldigt bra, säger Sebastian Samuelsson.

I och med fredagens seger i sprinten fick Sebastian Samuelsson gå ut först av alla i söndagens jaktstart i Östersund.

Svensken såg ut att behålla sin ledning även efter det första skyttet men en bom på det sista skottet gjorde att han fick gå ut i rygg på Émilien Jacquelin efter sin straffrunda.

Den svensk-franska duon gick sedan in tillsammans till det andra skyttet men även där bommade Sebastian Samuelsson ett skott. 

Bommen gjorde att Émilien Jacquelin gick ut i ledning fjorton sekunder framför Eduard Latypov och Vetle Sjåstad Christiansen. Sebastian Samuelsson låg fyra, 25 sekunder efter ledaren.

Ny pallplats för Sebastian Samuelsson

När Émilien Jacquelin bommade två skott i det första stående skyttet öppnade det upp sig rejält för den jagande trion där bakom – men alla bommade. 

Bommarna gjorde att det blev en rafflande avslutning när Jacquelin, Sjåstad Christiansen och Samuelsson kom ut från straffrundan nästan precis samtidigt och hade en halv minut ner till Latypov på fjärdeplatsen.

– Jag vet att så länge jag inte får stora skälvan är pallplatsen klar. Det är ganska skönt på ett sätt. Men jag vet också att det är två riktigt tuffa, snabbskjutande killar jag har bredvid mig och ingen av dem som jag egentligen vill spurta mot heller, säger Samuelsson om läget inför avgörandet.

På det sista skyttet sköt Samuelsson snabbt och satte press på konkurrenterna men svensken missade sitt sista skott. Därför fick den felfrie Christiansen ett ointagligt försprång framför Jacquelin och Samuelsson.

”Då hade jag vunnit”

I stället fick Samuelsson sikta in sig på att jaga ikapp Jacquelin och ta sig upp på andraplats. Det lyckades han med och slutade tvåa efter en spurtstrid.

– På slutet kommer han nästan in till sin favoritposition, att få jaga litegrann. Synd med det sista skottet men överlag är det ett fantastiskt spurtvarv och en superfin andraplats, säger förbundskaptenen Johannes Lukas.

Sebastian Samuelsson själv hade sin taktik klar inför spurten.

– Jag bestämde mig för att jag ville vara först in på station och ha den fördelen. Jag är glad att jag lyckas med det och då hinner han aldrig om, säger Samuelsson.

Samuelsson säger att han är lite besviken över sin prestation.

– Jag hade önskat att jag skulle ha kunnat träffa något skott mer. Då hade jag vunnit. Samtidigt är det inte lätt att vinna i världscupen, så jag får vara väldigt nöjd ändå, säger han.

– Förutom att det var en norrman som vann i dag känns det väldigt, väldigt bra. Jag visar en extremt hög nivå. Det är distansloppet som är dåligt, annars har det varit topprestationer, säger Samuelsson.

Johannes Lukas sammanfattar också Sebastian Samuelssons tävlingar i Östersund.

– Självklart. Vi har pratat mycket om det men jag tyckte ändå att han var lugn och ville ha kul och utnyttja situationen med publiken. Så jag tycker han har gjort det fantastiskt bra. Han vinner två tävlingar och det är en andraplats. Vi ska hålla oss realistiska, det var grymt bra, säger Lukas.

– Han har aldrig varit bättre än nu så det är fantastiskt kul.

För de andra svenskarna i loppet blev det ingen succé. Martin Ponsiluoma startade elva och kom på tolfte plats. Jesper Nelin gick ut som 31:a och blev 38:a.

Röiseland om spurten mot Öberg

Svenskorna vann med två tiondelar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.