Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här dyker han upp – efter polisrazzian

Italiensk polis slog till mot den tidigare dopingdömde skidskytten Alexander Loginov, tidigt på lördagsmorgonen, och med bara timmar till start i stafetten.
Här dyker han upp, tätt följd av en dopingkontrollant.
Foto: Anna Friberg
Foto: Anna Friberg
Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: ANDREA SOLERO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PIERRE TEYSSOT / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

ANTHOLZ. Bara timmar före lördagens stafetter skakades VM av en polisrazzia. 

Poliser ska ha slagit till mot den tidigare dopingavstängde ryske åkaren Alexander Loginov och bland annat beslagtagit mobiler. 

– Jag har aldrig dopat mig, säger Loginov. 

Efter loppet, där Ryssland slutade fyra, dök Loginov upp i den mixade zonen med en dopingkontrollant hack i häl. 

Bara timmar innan lördagens stafetter skakades skidskytte-VM av en polisrazzia.

Italiensk polis slog till mot den ryske VM-åkaren Alexander Loginov, som tog VM-guld på sprinten i Antholz, och hans personlige tränare Aleksandr Kasperovitsj. 

Polisen slog till klockan 05.50 i morse och ska bland annat ha beslagtagit mobiler och datautrustning vid razzian mot de ryska åkarnas boende. 

– De tog våra mobiler, datorer och en del av mina personliga saker, säger Loginov till den ryska tv-kanalen Match TV.

Den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti har på Twitter lagt ut ett videoklipp där man ser hur italiensk polis slår till mot de ryska skidskyttarnas boende tidigt i morse. 

https://twitter.com/rianru/status/1231125226223738881

Enligt uppgifter till ryska medier ska polisen även ha sökt igenom Jevgenij Garanitjevs rum under morgonens razzia. Garanitjev tog OS-brons i Sotji 2014. 

– Polismannen var i Alexandrs rum och kollade allting, jag vet inte varför. Jag sov i det andra rummet. Jag vet inte varför de gör det, säger Garanitjev. 

Loginov hade kontrollant hack i häl

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax handlar morgonens razzia om misstankar kring ”upprepade överträdelser av dopingregler”, samt att den ryske tränaren Kasperovitsj ska ha burit någon annans ackreditering. 

– Razzian rör både ackreditering och doping. Orsaken till tillslaget är, enligt en IBU-ledare, att Kasperovitsj under någon annans ackreditering kan ha tagit med olagliga preparat till VM, säger Vladimir Dratsjov, vicepresident för det ryska skidskytteförbundet, till R-Sport.

Kasperovitsj ska ha tagits till förhör hos polisen tillsammans med en tolk. 

Det var länge oklart om Loginov skulle komma till start för Ryssland i lördagens stafett – men det slutade med att han körde sista sträckan för laget. Ryssland slutade fyra i stafetten, och efter loppet dök Loginov upp i den mixade zonen, tätt följd av en dopingkontrollant. 

– De bröt upp dörren och började leta efter grejer i mitt rum. Jag förstod inte efter vad. Det var som att jag var kriminell. Polisen rev bland mina grejer i över en timme. De tog mina saker och sa till mig att sitta tyst. Jag förstod ingenting, säger Loginov till ryska medier. 

Efter polisrazzian meddelar Alexander Loginov nu också att han överväger att avsluta karriären ”på grund av ständiga attacker mot honom.”

– Jag är inte längre förvånad över någonting. Tydligen försöker de verkligen att påskynda processen att avsluta min karriär, säger han enligt Tass.

Har tidigare varit avstängd

Alexander Loginov, som tog guld på sprinten och brons i jakstarten tidigare under VM, var avstängd för epo-doping mellan åren 2014 och 2016, men tävlar nu igen. 

Men Loginov förnekar att han någonsin varit dopad. 

– Jag har aldrig dopat mig med epo, säger han efter stafetten. 

– En dag ska jag berätta om allt, då ska jag berätta sanningen. Jag är helt oskyldig. Jag vet inte hur jag fick i mig det. Jag behöver inte be om ursäkt till någon. 

Den svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson har tidigare under mästerskapet uttryckt sitt missnöje över att Loginov tillåts vara med och tävla.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att man kan vara avstängd för epo och sedan komma tillbaka och ta VM-guld. Det är en skam för hela idrotten, sa Samuelsson efter att Loginov tagit guld på VM-sprinten.

Han fick medhåll av norske Tarjei Bö:

– Det handlar om fair play, vi jobbar livet av oss för att kämpa om medaljerna. Jag gick en brutalt hård sista runda för att få bronsmedaljen. Jag trodde att jag hade fått bronset men fick en fjärdeplats.

Wada om avstängningen av Ryssland

Nyligen kom beskedet att ryska idrottare ska stoppas från det som kallas ”stora evenemang”. Men det går fortfarande att göra undantag. Wadas James Fitzgerald förklarar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.