Familjens besked – Pichler i koma

Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Skidskytteikonen Wolfgang Pichler, 65, har drabbats av allvarliga hjärtproblem och vårdas på sjukhus i Tyskland. 

Enligt Wolfgangs bror Claus Pichler är den förre svenske förbundskaptenen försatt i konstgjord koma. 

– Man kan bara vara försiktigt optimistisk, säger Claus Pichler till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Tysken Wolfgang Pichler var tränare och förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget under många år och skördade stora framgångar tillsammans med de svenska åkarna fram till dess att han slutade 2019. 

I dag är Pichler, som bor i den klassiska tyska skidskytteorten Ruhpolding, anställd som talangutvecklare på SOK, Sveriges olympiska kommitté. 

Och under måndagsförmiddagen kom alltså beskedet att 65-årige Pichler drabbats av allvarliga hjärtproblem efter ett cykelpass i närheten av Ruhpolding. 

Återupplivades på plats

Enligt tyska Bild fick Pichler en hjärtattack och var tvungen att återupplivas på plats och anlände till Traunsteins sjukhus för vidare behandling. Enligt uppgifter till den tyska nyhetsbyrån DPA är Wolfgang Pichler försatt i konstgjord koma. Något som bekräftas av broder Claus Pichler. 

– Wolfgang är i de bästa händerna just nu och vi kan bara vara försiktigt optimistiska, säger Claus Pichler till DPA i ett uttalande som bland annat Bild publicerat. 

De första uppgifterna från Tyskland gjorde gällande att Pichler hade drabbats av huvudskador då han fallit av sin cykel när han drabbades av hjärtproblemen. Men enligt brodern Claus Pichler är så dock inte fallet. 

”Våra tankar är med honom”

– Våra tankar är med Wolfgang. Han är en stor ledare inom svensk idrott med en enorm passion för allt han tagit sig an. Nu är våra tankar med honom och vi hoppas på snar bättring, säger säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Rikard Grip, generalsekreterare på skidskytteförbundet, om Wolfgang Pichlers tillstånd:

– Just nu vet vi inget mer än att Wolfgang har haft en hjärtattack och att han vårdas på sjukhus. 

Har ni varit i kontakt med Wolfgang Pichlers familj?

– Ja, det har folk i organisationen varit.

Enligt Håkan Blidberg, marknads- och kommunikationsansvarig på skidskytteförbundet, ska dock inga svenskar varit och tränat med Pichler när olyckan skedde. 

– Det är inga svenskar på plats och tränar med Pichler just nu, säger Blidberg.

Stora svenska framgångar

Vintern 2019 kom beskedet att Wolfgang Pichler slutar som förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget. Pichler, som då varit verksam som tränare i 31 år, hade bestämt sig för att tiden som huvudtränare definitivt var över. 

– Jag kommer aldrig mer att vara huvudtränare igen, det beslutet har jag definitivt tagit, sa Pichler i samband med VM i Östersund

Förutom att Wolfgang Pichler ledde det svenska landslaget med Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson i spetsen till stora framgångar under OS i Pyeongchang 2018 så är han coachen bakom flera andra svenska stjärnor.

Magdalena Forsberg, Helena Ekholm, Björn Ferry och Anna-Carin Zidek har alla tränats av Pichler under sina storhetstider. 

Pichler efter Hanna Öbergs guld: ”Ska fira med tårta”

Wolfgang Pichler efter VM-guldet på hemmaplan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.