Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pichlers ursinne: "Jag är ett offer"

Sveriges tränare Wolfgang Pichler under världscupspremiären i mixedstafett i Östersund.
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Pichler i Hochfilzen, Österrike, tidigare i vinter.
Foto: ALEXANDER VILF / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

Wolfgang Pichler stoppas från OS i Pyeongchang.

Den svenska förbundskaptenen i skidskytte tränade mellan 2011-14 det ryska laget, under en period då flera avstängda ryska åkare var aktiva.

Nu har IOK beslutat att inte ge honom ackreditering.

– Det är en skandal, säger Pichler. 

Svenska skidskyttelandslaget kan bli utan sin förbundskapten i OS i Pyeongchang i februari, vilket Radiosporten var först att rapportera om.

Han stoppas av IOK på grund av sin roll som rysk förbundskapten mellan åren 2011 och 2014. Flera av de nu avstängda ryska åkarna var aktiva under den perioden, vilket är vad som ligger bakom beslutet.

IOK meddelar i ett pressmeddelande att de har beslutat att ”inga coacher eller läkare till avstängda idrottare kommer beviljas ackreditering för vinter-OS 2018."

Och på onsdagskvällen bekräftade SOK på sin hemsida att svenska skidskytteförbundet har meddelat att förbundet inte kommer att överklaga beslutet:

– Läget är självklart tråkigt för laget som sannolikt innebär att Wolfgang inte kan leda laget under OS. Men vi accepterar och förstår IOK:s linje, som innebär att ledare som arbetat med ryska idrottsmän som begått dopingbrott vid OS i Sotji 2014 inte får vara med i PyeongChang 2018, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Pischlers ilska: "Jag är ett offer"

Wolfgang Pichler fick beskedet under dagen och är väldigt besviken. 

Men framför allt är han heligt förbannad över hur IOK har agerat.

– Det är inte korrekt det här. Det är som i en bok, i bland känns det som att jag är kriminell, säger han. 

Tre av de aktiva Pichler tränade, Olga Zajtseva, Olga Viluhkina och Jana Romanova är avstängda från att tävla i OS på livstid. Eftersom domen inte handlar om doping går den inte att överklaga till CAS.  

– Jag var inte involverad på något sätt, inte en enda procent. Det är sant. Allt kan ju hända bakom ens rygg förstås, men jag var inte inblandad i något av det, säger Pichler och fortsätter med att kritisera hur IOK har hanterat frågan. 

– Det är ingen som pratar med mig. Ingen från Wada, ingen från IOK. Ingen alls. Det var ingen domstolsprocess, ingen har ställt några frågor till mig eller gett mig chansen att förklara mig. Vad ska jag säga, i mina ögon är jag ett offer, kanske ett politiskt offer. 

Pichler ska slåss för sin sak

Pichler berättar att beskedet inte på något sätt förändrar hans inställning till att arbeta med det svenska landslaget inför OS. 

– Jag ska förbereda laget det bästa jag kan. Som vanligt kommer jag att ge 150 procent och under OS kan jag också skypea med dem. 

Samtidigt lovar Pichler att han ska göra allt i sin makt för att ta sig till Sydkorea. 

– Det är inte mycket jag kan göra, för det är listigt av IOK att inte ackreditera mig, det kan jag ju inte överklaga. De kan ju inte straffa mig på något annat sätt - för jag har inte gjort någonting. Men jag ska sova på saken i natt, sen ska jag tänka på vad som blir mitt nästa steg. Men jag kommer att slåss för mitt namn, var så säker på det. Det är en fråga om heder det här. 

Förbundet tittar på alternativ

Förbundet har inte fått något formellt beslut från IOK som gäller Pichler specifikt. Men de räknar med att Pichler inte får åka och kommer nu arbeta med en reservplan. 

– Vi har varit något förberedda att det här skulle kunna komma. Så att vi inväntar beskedet formellt men nu ser vi på alternativ på ledarsidan, säger skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin

Hur påverkar det landslaget att Wolfgang inte är med?

– Vi har väl rutinerade ledare som träder in här och det viktiga är Wolfgangs träningsfilosofi. Det upplägget rubbas det inte på även om han inte kommer att finnas i Pyeongchang. Sen är det synd för laget och synd för Wolfgang. Men vi kommer att hantera på det och fokusera att ge laget bästa möjliga förutsättningar inför OS. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.