Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllningen till Elvira: ”Hon maler ner dem”

Foto: Sven Hoppe / DPA/IBL

STOCKHOLM/OTEPÄÄ. Elvira Öbergs succé fortsätter.

Under lördagen tog hon sin fjärde seger i världscupen för säsongen.

Linn Persson gick i mål som fyra.

– Det känns som jag inte kan bomma i stå nu, det är hur tryggt som helst, säger Öberg efter segern.

Det var ett spännande lopp i Otepää i Estland.

Elvira Öberg började starkt och etablerade sig i toppen. Inför det tredje skyttet gick hon in som åtta. Och efter att flera bommade, samtidigt som Öberg gick rent, gick hon ut som tvåa.

Tyskan Franziska Preuss gick in i sista skyttet med 15 sekunders marginal. Men efter en bom gick Öberg om efter att ha skjutit rent.

– Det var starkt. Hon såg sliten ut men lyckades vända det där och mala ner dem, säger experten Björn Ferry i SVT.

Öberg: ”Känns som jag inte kan bomma i stå”

Elvira var minst sagt nöjd efter segern.

 – Jag har verkligen fokus på mitt egna i dag och försöker åka så billigt jag kan, men det känns som Marte (Olsbu Röiseland) åker hur fort som helst. Men jag klarade av att åka smart så jag får en fin resa hela loppet igenom. Jag gör det väldigt bra på skjutvallen i dag. 

– Jag har 19 extremt bra skott och ett som är lite sämre. Det känns som jag inte kan bomma i stå nu, det är hur tryggt som helst. Det är en fantastisk skön känsla att ha när man ska in och komma till ett avgörande.

Det måste kännas tryggt.

– Ja, jag känner att ”jag tänker skjuta fullt” så får vi se om de andra bommar eller inte. Det är egentligen helt sjukt för det ska göras också. Jag tror det betyder mycket att ha den känslan och tryggheten när man kommer in. Trots högt ljud och många som kommer klarar jag av att fokusera på mitt.

I slutet hade Öberg en stor ledning, något som hon även noterade själv.

– Jag försöker som vanligt vara effektiv på mattan sen märker jag att jag har en meter eller så, så väntar jag att de ska komma upp i rygg direkt. Men de gör de inte och jag blir lite förvånad och känner ”då kör jag” och ser om de kommer ikapp eller inte. Det var svårt att hålla reda på det för publiken var väldigt högljudd och man fick titta bak för det gick inte att uppfatta hur långt bak de var.

Hanna sa att du nog inte hade ett skönt sista varv, hur trött var du?

– Det var jobbigt... men samtidigt kände jag att jag hade en del krafter kvar. Jag visste att om jag hade någon meter på högsta punkten då tar jag det här. Det var ett tufft spurtvarv, men jag kände ändå mot slutet att det var ganska lugnt.

Vad betyder segern?

– Det betyder jättemycket. De senaste åren och i år har jag haft en sjunde plats som bästa placering efter mästerskap. Det var skönt att få den här segern i dag och känna att jag är där uppe, även i slutet av säsongen. Det betyder mycket för mig, säger Öberg.

Hyllningarna från landslagskollegerna

Hanna Öberg, som blev nia i masstarten, gladdes åt sin systers vinst.

– Hon gjorde det otroligt bra. Jag tror inte att hon hade ett speciellt kul sista varv, jag såg ju klungan. Det var tajt där uppe hon fick jobba för det. Det är starkt att ta hem det i det läget.

Hon fortsätter:

– Hon har också en bom tidigt i tävlingen sen håller hon ihop det. Då kan hon vara med där högst uppe, det är starkt.

Samtliga svenskor tog sig in på topp 18. Mona Brorsson blev till slut 14:e efter en bom i sista och ett tungt slutvarv, efteråt hyllade hon Elvira Öberg. 

– Jag är så imponerad av henne, och av Linn också som jag verkligen hade unnat en pallplats. Det är så små marginaler vilket gör att det är ännu mer imponerande av Elvira med den säsongen hon har, att hon håller hela säsongen det är enormt starkt, hon är jätteung. Hon är inte ens torr bakom öronen.

TV: Elvira Öberg: ”Har 19 extremt bra skott”

TV: Samuelsson om dramat tittarna missade 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.