Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllas för beslutet: ”Det var jätteklokt”

Hanna Öberg har haft fjärdeplatser och stolpe ut under VM i skidskytte. Men på söndagen kom ett brons i masstart.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SVT
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SVT

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Hanna Öberg grät av besvikelse efter medaljmissen i stafetten. 

Men under söndagen reste sig svenskan – och körde hem brons på masstarten. 

Detta efter att ha stöttats av landslagsledningen, trängt bort medaljtankarna, valt bort en SVT-intervju – och ätit en pizza. 

– Det här känns finare än brons på något sätt, säger Öberg. 

Hanna Öberg var i tårar efter lördagens medaljjakt, som tog slut när svenskan tvingades ge sig ut i straffrunda efter sista skyttet. Det var en revanschsugen svensk stjärna som gjorde sig redo för söndagens masstart. 

Trots en bom i första skyttet så skulle hon komma att spela en stor roll i medaljdramat. För i det tredje stående skyttet slog Hanna Öberg till med en superserie som gav henne tätkänning. 

I det sista skyttet följde sedan stor dramatik. 

För Öberg blev det två bom samtidigt som konkurrenterna hade det tufft. Hanna Öberg gick ut som femma, tätt bakom fransyskan Julia Simon och polskan Monika Hojnisz-Staręga. 

Röiseland bäst när det gällde

Simon fick tidigt släppa, och kampen om bronset blev till slut en spurtstrid mellan Hanna Öberg och Hojnisz-Staręga – där svenskan var starkast. 

Efter målgång föll Hanna Öberg i tårar efter att ha kammat hem både sin egen och Sverige första medalj i mästerskapet. 

Systern Elvira Öberg åkte in som 26:a och i målområdet fick systrarna äntligen kramas om efter att de senaste dagarna pendlat mellan hopp och förtvivlan – och ändå slutade med medalj. 

– Det var så fint, jag bara väntade på att hon skulle komma i mål, säger Öberg efter loppet. 

Marte Olsbu Röiseland tog hem guldet före Dorothea Wierer. 

Byström: ”Otroligt imponerande” 

I SVT berättar Öberg om att hoppet just tändes när hon såg att flera av toppkonkurrenterna bommade i sista skyttet. 

Då fanns det inget stopp. 

– Jag åkte och kollade på storbildsskärmen typ hela straffrundan och såg att typ alla de andra bommade också och att vi var tre som gick ut. Det fanns inget annat än att jag skulle ta den där jävla bronsmedaljen. Det fanns inget annat som var aktuellt än att jag skulle ta det. 

– Jag är otroligt imponerad, säger landslagschefen Anders Byström. 

Vad sa hon när hon gick i mål?

– Hon var nog chockad, lättad och lycklig att hon klarade av det. Även om det ”bara” är brons betyder det mycket att i lyckades klara av det. 

Förbundskaptenen Johannes Lukas menar att landslaget efter den tunga stafetten försökte få Öberg att släppa tankarna på medalj. 

– Vi pratade mycket med henne under kvällen, fokusera inte på medaljen. Tänkt ett bra lopp och bra poäng för totalcupen. Jag tror det var viktigt att komma bort lite från medaljen. 

”Oerhört bra stöttning i laget”

Öberg berättar själv om sina tankar efter lördagens tuffa medaljmiss: 

– Jag försökte att inte tänka så mycket på tävlingar, medaljer och sånt. Jag har haft oerhört bra stöttning av laget. Det betyder extra mycket att ha Elvira och Jesper (Nelin, pojkvännen), alla i laget har verkligen varit där för mig. Det är mycket tack vare dem jag kan vara tillbaka i dag. 

Inför söndagens masstart valde Öberg att välja bort intervjun med SVT:s reporter, ett val som hyllades av experten Helena Ekholm. 

– Jätteklokt, helt rätt, sa hon i sändningen. 

Anders Byström berättar:

– Vi ville bara att hon skulle fokusera på loppet. Och att hon skulle ta medierna efter tävlingen. Hanna har varit väldigt bra på att ställa upp i medierna trots att det varit ganska mycket. 

– Jag vill inte kalla det taktik men det var en försiktighetsåtgärd.

Öberg: ”Nära att tappa hoppet”

Hanna Öberg igen:

– Det känns verkligen som att jag har många erfarenheter att ta med mig, att jag kunde avsluta på det här sättet kommer jag växa flera storlekar av framöver. Det var ganska nära att jag hade tappat hoppet inför dagens tävlingar.

Kände du så?

– Nästan. Jag försökte att inte fokusera på medaljer och placeringar inför dagens tävling utan bara vara fokuserad på mitt, göra det så bra jag kan och vara ödmjuk inför uppgiften. 

– Jag är jättetrött just nu! Men vi ska fira på något sätt. 

Men det blev en pizza i går?

– Ja!

Det kan ha varit räddningen?

– Ja. Det kan det ha varit! 

Så mycket har Öberg tjänat under VM

Hanna Öberg har dragit in totalt 350 000 kronor i prispengar, från internationella skidskytteförbundet och det svenska förbundet, under VM. Där 180 000 säkrades i och med bronset i masstarten. 

– Jag tänker inte på pengar när jag ställer mig på startlinjen. Det är inget jag tänker på före eller under en tävling. Men det är klart att jag kan tänka på det efteråt, om det har gått bra. Det är väl ganska naturligt, säger Öberg. 

Vad betyder för dig att dra in de här summorna?

– Jag tycker inte att det är mer än rätt. Jag är en av de bästa i världen i min idrott. Jag är också stolt över att jag representerar en väldigt jämställd idrott, där damer och herrar får lika mycket i prispengar. 

– Jag försöker göra bra saker med de pengar jag tjänar. 

Är du en spara eller slösa?

– Jag är definitivt mer en spara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.