Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öberg om succén: ”Jag hade en plan”

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: SVT

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Succé för Hanna Öberg i lördagens masstart.

Efter dramatik slutade svenskan tvåa – två tiondelar efter segraren Julia Simon.

– Det är såna här saker som bygger självförtroende, säger Öberg.

De svenska skidskyttedamerna fick en riktigt tuff inledning på världscuptävlingen i Antholz som också är genrep inför VM i Pokljuka. I torsdagens distanslopp var Linn Persson bästa svenska på plats 15. Hanna Öberg, som har både OS- och VM-guld på distans, kom inte bättre 29:a.

Ännu tyngre gick det för Elvira Öberg, plats 50, och Mona Brorsson, 81:a. De svenska åkarna vittnade, precis som norskorna som också hade det tufft, att den höga höjden var ett stort problem. Banan i Antholz ligger på drygt 1 600 meters höjd. 

Men Hanna Öberg har också goda minnen från Antholz, där var här hon på VM förra året krigade till sig ett brons i masstarten på mästerskapets sista dag. 

Det var också masstart som stod på programmet när damerna gav sig i väg i Antholz på lördagen.

Dramatiskt sista skytte

Hanna Öberg och Linn Persson öppnade starkt. Efter andra skyttet gick duon ut i täten efter fullt hus på vallen. När det var dags för stående skytte stötte svenskorna på problem. Persson sköt bort sig redan i det första stående skyttet efter två bom, medan Hanna Öberg klarade sig undan med en.

– Jag hade bendarr, benen bara skakade. Det var riktigt svårt, det var inte direkt lätt att bli av med på en sån här bana, säger Linn Persson om det tredje skyttet.

Det sista varvet skulle bli avgörande. På väg in mot stadion inför det sista skyttet ramlade Julija Dzjyma precis bakom Hanna Öberg, som också var på väg att vurpa. 

Men hon klarade sig och medan konkurrenterna bommade i sista skyttet var Hanna Öberg stabil och snabb. Svenska stjärnan gick ut i täten och det hela slutade med en spurt mot Julia Simon. Men Simon höll emot och Öberg tog hem andraplatsen.

Hade en plan för upploppet – men misslyckades

– Hanna gör det fantastiskt bra. Jag är imponerad. Det fanns inget hon kunde göra på spurten. Det var som att Simon körde vår taktik. Hon stängde för Hanna, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Hanna Öberg medger att Simon överlistade hennes taktik på upploppet.

– Jag skulle säga att jag gjorde det jag kunde från min position. Jag hade en plan klar för mig hur jag ville göra. När man kommer och glider mot stadion måste man nästa vara först i kurvorna för det är så pass kort upplopp. Jag försökte gå om innan första kurvan men hon kände att jag kom och åkte väldigt smart.

– Nu vet jag att jag måste vara först in i på stadion.

Resultatet innebär att Öberg knappar in på norskorna i den totala världscupen.

– Det känns jättebra, framför allt skjuta 19 träff i dag. Det är jag jättenöjd med. Jag känner mig fortfarande lite påverkad av höjden, mer än vad jag skulle velat. Men det funkar bra när jag åker i ryggar, jag får slita lite mer med av att hålla uppe farten själv, säger hon.

– Jag blev nästan förvånad att jag hade så mycket kvar att ge i slutet.

För resten av svenskorna gick det tyngre. Linn Persson slutade på 20:e plats, Elvira Öberg blev 24:a framför Mona Brorsson på 25:e plats.

– Jag har det verkligen jättetufft på höjden. Kroppen känns inte bra, säger Elvira Öberg.

Masstart, damer, Antholz

Pallen:

1. Simon (FRA) (1-1-1-0)

2. Öberg (SVE) (0-0-1-0), +0.2 sek

3. Hauser (AUT) (0-0-1-0), +3.5 sek


Övriga svenskor:

20. Persson (0-0-2-2-), +1.46.6

24. E Öberg (1-2-0-0), +2.21.9

25. Brorsson (1-2-0-0), +2.28.8

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.