Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Millimeter från att vinna VM-guldet

Så avgörs skidskytte-VM 2020
Hanna ÖbergFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ANTHOLZ/STOCKHOLM. I söndags handlade det om sekunder.

I dag några ynka millimeter. 

Hanna Öberg var en kant-ut-bom från VM-guldet i distans, men missade pallen med minsta marginal.

– Klart att det är surt, säger hon.

Självförtroendet var på topp efter den fina fjärdeplatsen, där hon endast var sekunder ifrån pallen, i söndagens jaktstart.

Men Hanna Öberg, 24, fick en tuff start på distansen, där hon ju är regerande mästare i både OS och VM. Redan i det första liggande skyttet kom bommen, om än med minimal marginal.

– Kant ut, precis utanför, säger landslagsledaren Mattias Nilsson till SVT.

Öberg hade gått ut som trea i den individuella starten och hade därmed mängder med medaljkandidater långt bakom sig i fältet. Därefter följde två prickfria skytten, ett i stående och ett i liggande, innan Öberg kom in till vallen för sin fjärde och sista serie.

Hanna Öbergs skottserie i första liggande.Foto: SVT.

Hanna Öbergs millimeterolycka

Dessvärre inledde hon det sista stående med en bom. Även om det stannade vid just en miss, två totalt i loppet, såg det ut att vara kostsamt.

– Det verkar kunna vara jäkligt dyrbart. Hon hade lite otur i dag, det blev kant ut igen, säger Nilsson.

Öberg var långt ifrån ensam om att bomma under distansen.  Norskan Tiril Eckhoff hade fyra bom efter tre skytten och hemmahoppet Lisa Vittozzi hade totalt sju missar efter tre skytten.

Hanna Öberg gick i mål i ledning och därefter följde en lång väntan på de övriga 97 åkarna. Svenskan fick dock ganska snabbt se sig nedpetad från tronen av Marte Olsbu Röiseland, som tagit tre medaljer hittills under VM, och som också noterades för två bom i distansen.

Ännu bättre gick det för tyskan Vanessa Hinz, som höll sig till en bom och tog över ledningen.

Ett par minuter senare stod det klart att Hanna Öberg skulle hamna utanför prispallen. Hemmastjärnan Dorothea Wierer hade två bom inför det sista skyttet, men stod för en prickfri serie och gick ut i ledning. 

Resultat, damernas distans (en bom=en minut)

1. Dorothea Wierer, Italien

2. Vanessa Hinz, Tyskland (+2,2)

3. Marte Olsbu Röiseland, Norge (+15,8)

4. Hanna Öberg, Sverige (+38,7)

 

Övriga svenskor:

 

14. Elvira Öberg (+2:15,2)

18. Mona Brorsson (+2:38,0)

43. Johanna Skottheim (+4:44,5)

47. Linn Persson (+5:09,1)

Hanna Öberg: ”Klart det känns surt”

En ledning som hon behöll hela vägen in i mål och petade därmed ner Öberg till fjärde plats.

Wierer var 38,7 sekunder före Öberg i mål, vilket innebär att om bara en av de två kant-ut-bommarna hade suttit hade Hanna Öberg sannolikt tagit hem VM-guldet.

– Hon hade lika gärna kunnat vinna guld. Det var två kantare, det är klart att det alltid är surt att vara fyra, men man måste titta på prestationen. Hon är bara millimeter ifrån på båda missarna, säger Mattias Nilsson.

Enligt landslagsledaren är det inte aktuellt med extra skytteträning inför kommande lopp.

– Nej, hon gör det inte dåligt i dag, hon gör det bra. Det är bara att hoppas att det blir kant in nästa gång.

Hanna Öberg själv:

– Det är klart att det känns lite surt, det kan jag inte säga något annat om. Men samtidigt kan jag inte vara besviken med mitt lopp. Jag gick ut och fick göra min egen tävling. Det blev en bom för mycket, säger hon.

Vad tänkte du efter första bommen?

– Jag var ganska lugn eftersom jag tänkte att det högst troligt skulle vara väldigt få som skulle skjuta fullt. En bom var inte hela världen. Sen sköt jag fullt i två serier. Det fattades lite, lite i sista serien. Det är så det är. Jag tar med mig mycket erfarenhet från den här tävlingen och det handlar om att ha tålamod i de här mästerskapen, säger Öberg.

Magdalena Forsberg: ”Det var en chock”

Skidskytteikonen öppnar upp om beskedet från läkarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.