Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öberg hyllas stort av norska rivalen

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

KONTIOLAHTI. Det spelade ingen roll att norska storstjärnan Marte Olsbu Röiseland sköt felfritt och åkte snabbt. 

Hanna Öberg krossade henne ändå. 

Och nu befarar norskan hårda dueller. 

– Det kommer bli tufft att ha med Hanna att göra i vinter, säger Marte Olsbu Röiseland. 

Gårdagens distanslopp blev en stor blågul succé, fyra svenskor tog sig in på topp tio. 

Johanna Skottheim trea, Elvira Öberg fyra, Linn Persson femma och Hanna Öberg sjua. 

Lägg där till att Mona Brorsson slutade på en elfteplats och Sverige dominerade den övre delen av resultatlistan. 

Tidigare i dag visade även de svenska herrarna att de är att räkna med, det blev en svensk dubbel när Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma slutade tvåa respektive trea. 

När damerna gav sig ut på sitt sprintlopp var det Hanna Öberg som öppnade urstarkt. Svenskan var 15 sekunder före norskan Marte Olsbu Röiseland fram till första skyttet där hon sköt fullt.

Röiseland kunde inte hota

Sedan fortsatte hon på samma sätt. I ståendet satte hon fem av fem skott på 27 sekunder.

– Jag är jättenöjd med min tävling. Jag fick en offensiv start på det här loppet. Jag kunde göra det jag ville enligt plan och fick kvitto på det direkt när jag tog ledningen vid första mellantiden. 

Ingen av konkurrenterna kunde göra någonting åt Hanna Öbergs framfar. Den 25-åriga svenskan tog sin första sprintseger i karriären. 

– Det betyder jättemycket för mig att få vinna en sprint. Efter förra säsongen satte jag upp som mål att jag vill kunna vinna en sprinttävling. Jag känner att jag inte riktigt har varit där tidigare att jag kan göra det, så det känns verkligen jättebra att jag kan prestera det redan i den första sprinten på säsongen. 

Norska storstjärnan Marte Olsbu Röiseland sköt även hon felfritt och åkte snabbt, men fick nöja sig med en andraplats. 

– Det spelade ingen roll att jag sköt felfritt och åkte bra. Det fanns en svenska som var mycket bättre än jag i dag. Jag är verkligen imponerad av Hanna. Det kommer bli tufft att ha med Hanna att göra i vinter. Men jag ser fram emot de duellerna, säger Marte Olsbu Röiseland.

Öberg hyllar laget

Hanna Öberg summerar sin först sprintseger: 

 – Jag är jättenöjd. Jag kan inte begära mer. Att skjuta noll är inget man gör i varje sprinttävling. Men framför allt är jag så himla glad att laget presterar så bra. 

Precis som i går stod det svenska damlaget för en stark insats. Johanna Skottheim följde upp gårdagens tredjeplats med att precis hamna utanför pallen. Och efteråt hyllade hon Hanna Öberg. 

– Hon krossar hela världseliten i dag, säger Skottheim.

Även Elvira Öberg åkte ruskigt snabbt, men sköt bort sig. Efter målgången var hon en stolt lillasyster.

– Hanna har pratat så länge om att hon vill vinna en sprint och i dag fick hon äntligen göra det. Jag är så glad för syrrans skull.

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.