”Det är sorgligt att Sverige går till juryn”

Allt om skidskytte-VM 2020
Sebastian Samuelsson.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Hanna Öberg.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Émilien Jacquelin får en stav – men lyckas inte ta med sig den.
Foto: SVT / SVT
Dråpliga scener.
Foto: SVT / SVT
Fransmannen lyckades dock hålla avståndet ner till Samuelsson.
Foto: SVT / SVT

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Sveriges första medalj i skidskytte-VM såg ut att vara säkrad. 

Men Sverige blev till slut fyra – efter ett märkligt drama vid sista skyttet där fransmannen Émilien Jacquelin glömde staven på vallen.  

Efter situationen sökte Sverige upp juryn – något som inte gillades av Jacquelin.

– Det är sorgligt att de går till juryn med en sådan här sak, säger han. 

Hanna Öberg gav Sverige en fin start på den första sträckan. Svenskan sköt fullt i det första liggande, tvingades till ett reservskott i det stående – men stod trots det för en snabb serie och skickade ut Sebastian Samuelsson som trea. 

Samuelsson bommade ett skott i både liggande och stående, och Sverige tappade dyrbara sekunder på den andra sträckan. 

Men Hanna Öberg såg till att köra upp Sverige på medaljplats igen. Svenskan sköt snabbast av alla i det liggande skyttet och gick ut i tät tillsammans med Schweiz och Norge. 

Men i det stående skyttet kom problemen. Öberg bommade ett skott, tvingades sedan ta till hela två reservskott för att få ner pricken och Samuelsson gick ut som fyra på sin sista sträcka. 

Sverige missade medalj efter drama på vallen

I sitt liggande skytte fyllde Samuelsson och var återigen tillbaka på medaljplats, med nio sekunder ner till schweizaren Weger. 

Åt norrmannen Johannes Thingnes Bö och tysken Erik Lesser gick inte speciellt mycket att göra – och när Sebastian Samuelsson bommade två skott fick han se sig passerad av fransmannen Émilien Jacquelin. 

Jacquelin såg ut att gå ut i en betryggande ledning, men missade att få med sig ena staven från skjutvallen – och Sverige tog in många sekunder. Därefter hade Jacquelin problem att få tag i en ny stav när en funktionär sprang fram mot honom. Funktionären ramlade och bröt av staven innan fransmannen fick fatt i den. 

Jacquelin lyckades dock till slut få fatt i en stav, kunde hålla undan mot Samuelsson som försökte utmana om bronset där bakom och Sverige slutade fyra. 

– Jag märker egentligen inte vad om händer, jag ser att han åker utan stav och att det strular när han ska få en. Enda jag tänker är att jag hoppas han får åka med bara en stav, men han får en stav och det var lite för långt upp, säger Samuelsson efter loppet. 

Sverige gick till juryn

Landslagschefen Anders Byström berättar att Sverige gick till juryn, efter situationen med Jacquelin. 

– Reglerna säger att man ska vara ansvarig för sin utrustning och inte stoppa andra deltagare. Hade Sebastian fått rygg på Jacquelin hade det varit helt annat på sista varvet, nu var det lite för långt fram. 

Sveriges besök hos juryn gjorde dock ingen skillnad. 

– De menade att det inte hindrade Sebastian eller någon annan deltagare. Hade Sebastian åkt över staven eller om fransmannen åkt tillbaka och hämta staven hade det varit annorlunda. 

Samuelsson:

– Reglerna säger att man inte ska lämna saker på vallen, men de var bättre än oss. Klart de ska ha brons. 

Fransmannen sågar Sverige: ”Sorgligt”

Émilien Jacquelin sågar Sverige efter beslutet att prata med juryn. 

– Jag förstår inte hur Sverige kan gå till juryn och protestera. Jag gjorde ett misstag, det var inte mitt fel. Och det kan absolut inte ha påverkat Sverige, hur kan de tycka det?

Han fortsätter:

– Det är sorgligt att de går till juryn med en sådan här sak. Jag förstår det inte alls.

Jacquelin förklarar sedan vad det var som egentligen hände.

– Jag visste att Lesser hade bommat så jag ville komma i väg snabbt från vallen för att försöka jaga i kapp honom. Jag hade så mycket adrenalin i kroppen att det gick lite för fort och jag fick inte med mig båda stavarna från vallen, säger fransmannen.

– Först förstod jag inte vad som hade hänt, men sedan insåg jag att jag bara hade en stav. Men det var inga problem, jag fick en ny stav av min tränare och kunde köra på, avslutar Jacquelin.

Norge vann stafetten före Tyskland. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.