Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: De får de sista OS-platserna

Öberg-systrarna glödheta inför OS.
Stina Nilsson och Mona Brorsson uttagna till OS.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Två platser har varit öppna i damernas skidskyttetrupp till OS.

Nu står det klart att de tilldelas Stina Nilsson och Mona Brorsson.

– Jag längtar efter att få uppleva mitt första OS som skidskytt, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson har visat gott gry under den pågående skidskyttesäsongen. 

Nu står det klart att 28-åringen belönas med en plats på de olympiska spelen i Peking i februari. SOK meddelade nämligen under söndagen att Nilsson och Mona Brorsson fått de två återstående platserna i damernas skidskyttetrupp.

Dessutom kommer Johanna Skottheim att finnas med som reserv på landslagets förläger till mästerskapet.

– Mona och Stina har under de senaste veckorna visat både mig och SOK att de har kapacitet att tillhöra världstoppen. Jag är oerhört stolt över vad damlaget presterat hittills i vinter, även då kampen om OS-platser har varit i fokus. Jag och SOK är överens om att vi kommer att ha ett väldigt starkt lag på alla distanser som körs under OS i februari, säger skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas i ett pressmeddelande.

”Längtar efter mitt första OS som skidskytt”

Nilsson har som bekant en rad mästerskaps- och OS-medaljer på meritlistan som längdskidåkare. Samtidigt har Brorsson varit med och tagit silver på VM och OS i stafett.

– Jag är jätteglad över att få åka till OS igen och oerhört stolt över att lyckas ta en plats i det här otroligt starka laget. De sista veckorna har verkligen visat på bredden av toppen i det svenska laget, där många har presterat som bäst när pressen har varit som allra störst, säger Mona Brorsson.

Även Nilsson, som tagit fem OS-medaljer tidigare, är såklart glad över att få resa till Kina och börja tävla om 19 dagar.

Samtidigt är hon medveten om att vägen hit inte varit enkel. Inte minst med tanke på att hon petats från säsongens andra världscuphelg i Östersund. Då fick hon i stället åka i IBU-cupen. 

Men därefter har hon stått för flera fina resultat under vintern.

– Jag är så himla stolt över den resa som jag hittills har gjort som skidskytt. På ett sätt så är jag ju på väg att få uppleva ett tredje OS, men för mig så känns det som mitt första. Jag drivs av utmaningar och inspireras hela tiden av det landslag och det tränar- och ledarteam som jag har privilegiet att få utvecklas tillsammans med. Jag längtar efter att få uppleva mitt första OS som skidskytt, säger Stina Nilsson.

Under den här helgen tävlar de båda i Ruhpolding innan förlägret inleds.

Tidigare har systrarna Hanna och Elvira Öberg tagits ut, precis som Linn Persson och Anna Magnusson.

Den sista platsen på herrsidan går till talangen Malte Stefansson. 

LÄS MER: Hon petas från OS: ”Gör så himla ont” 

TV: Stina Nilsson om uttagningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.