Det har gått åtta och ett halvt år sedan Helena Ekholm avslutade sin skidskyttekarriär.
Trots att hon bara var 27 år gammal när hon bestämde sig för att lägga av så har tanken på comeback aldrig funnits.
– När de stora svenska skidskytteframgångarna kom under OS i Pyeongchang slutade också frågorna att komma om jag skulle göra comeback. Så att det gick bra för Hanna Öberg och de andra var det bästa som kunde hända även för mig personligen.
Helena Ekholm var trött på hela cirkusen kring skidskyttet, träningarna, tävlandet och inte minst resorna.
– Visst, jag kan sakna stämningen och gemenskapen i laget. Men absolut inte det andra. Jag längtade verkligen efter ett vanligt liv, ett 9 till 5-jobb.
Det var också det som Helena Ekholm tog efter karriären, och det på en revisionsbyrå. Men efter sitt och maken David Ekholms andra barns födsel började hon under föräldraledigheten fundera i andra banor.
– Jag tror att jag behövde det där brejket från idrotten. Ta på mig kavajen och gå och sätta mig på ett kontor. Men när jag var mammaledig andra gången började jag känna att ”nu vill jag ha tillbaka kroppen”.
– Jag började intressera mig och få ett sug efter träning igen. Och jag hittade en tränarutbildning för att bli personlig tränare med inriktning på konditionsidrott. Och då kände jag att, det är klart att det är det här som jag ska göra.
”Det känns inte som jag vill”
Trots att hon sedan tre år tillbaka jobbar som PT, håller skidlektioner under vinterhalvåret och själv tränar i stort sett dagligen säger Ekholm att hon ”saknar att vara i riktigt bra form”.
– Jag är i helt okej form nu, men på ett helt annat sätt än då under karriären. Ta som när jag är ute och åker skidor, det är inte alls samma sak längre, jag har varken farten eller uthålligheten. Den där känslan att man bara flyger fram, den har jag inte alls längre.
– Kanske är det därför jag aldrig ställer upp i skidtävlingar längre, utan hellre springer en löptävling. För att jag vet att det inte kommer kännas som jag vill. Det kommer aldrig någonsin kännas så på skidor igen som det gjorde när jag var 27.
”Vill inte att mina barn ska ha det så”
Att de båda barnen, Moa, 7, och Sam, 4, skulle lära sig att åka skidor har varit en självklarhet för Helena och David Ekholm, men inte mer än så.
– Jag är inte säker på att jag vill att mina barn ska satsa på skidskytte eller längdåkning i framtiden just på grund av efternamnet och att det skulle kunna bli jämförelser. Jag vet ju hur mina systrar och min bror hade det. Att de kunde få höra ”när Helena var i samma ålder så vann hon sin första världscup, när ska du vinna?”
– Jag vill inte att mina barn ska behöva ha så och känna den pressen, samtidigt skulle jag älska om de ville hålla på med skidskytte i och med att det är det roligaste jag vet. Så det är tudelat. Det viktigaste är att ha ett öppet sinne, och låta dem få göra det de vill.

Helena Ekholm har åtta mästerskapsmedaljer, varav två individuella VM-guld. Hon vann den totala världscupen säsongen 2008/2009 och har tilldelats både Bragdguldet och Jerringpriset.
En viktig del i Ekholms framgångar var, enligt henne själv, att hon tog mental hjälp. Inte minst efter OS i Vancouver 2010 då Ekholm kom dit som favorit men åkte hem utan medaljer.
– Det betydde otroligt mycket. Jag tror inte att jag hade kunnat göra så bra tävlingar annars, framför allt i Chanty-Mansijsk 2011. Utan mental hjälp hade jag inte tagit mig tillbaka till den nivån igen.
Helena Ekholm berättar att hon fortfarande då och då tar mental hjälp.
– Jag jobbar till och från med Stig Wiklund (mental coach) som jag tog hjälp av under karriären. Och den senaste tiden har jag faktiskt vänt mig till honom lite oftare.
– Jag har lärt mig att känna igen de där signalerna när jag börjar bli lite låg och inte vet var jag ska någonstans. Jag är en prestationsmänniska och vill jobba mot mål, och ibland känns det som att livet bara går utan att man riktigt vet var man vill.
”Vet inte var man ska vända sig”
Den förra detta skidskyttestjärnan är öppen med att hon fortfarande behöver ta hjälp då och då.
– Jag tror att det är lättare för mig som kommer från elitidrotten där det är vanligt att ta mental hjälp att göra det nu också. Steget är inte så stort som det kanske är för andra. Och jag hade en fördel som redan hade en kontakt dit jag kan vända mig. Det kan nog annars vara ett problem för andra som mår dåligt, att man inte vet var man ska vända sig.
– Sedan är det bra att ha en partner som kan säga att ”nu är det dags att ta hjälp”, och det kan David göra. Precis som att han framåt eftermiddagen kan säga ”nu ska du nog ut och träna en stund”. Både David, barnen och inte minst jag vet att jag mår mycket bättre när jag får träna.
”Stina kan ta bort stämpeln”
Helena Ekholm har varit expert i SVT:s ”Vinterstudion” sedan 2018, men redan innan hade hon testat på expertrollen, bland annat under Viasats sändningar från OS i Sotji.
– Men då tyckte jag att det var svårt. Det var så nyligen efter att jag lagt av och det var fortfarande en del av mina lagkamrater som tävlade, det var svårt att vara kritisk. Nu är det lättare eftersom jag inte har samma relation till de svenska åkarna i dag och jag stortrivs verkligen med jobbet i ”Vinterstudion”.
En av de stora snackisarna inför den kommande skidskyttesäsongen är Stina Nilssons byte från längdskidåkning till skidskytte.
När nyheten kom i våras blev Helena Ekholm väldigt överraskad men också mycket glad.
– Jag tror att det betyder jättemycket för svenskt skidskytte, framför allt för maktbalansen mellan längdskidor och skidskytte. Många har hållit skidskytte som lillebror, och att det bara är de som inte lyckas med längdskidor som byter till skidskytte.
– Men jag tror att Stinas byte av sport kan innebära att den stämpeln försvinner. Att det kan vara spiken i kistan för det resonemanget.
LÄS FLER INTERVJUER AV ANNA FRIBERG
Mathias Fredriksson: ”Pengar är min drivkraft”
Tord Grip: ”Jag känner mig, väldigt, väldigt ensam”
Caroline Seger: ”Har aldrig begärt att alla ska älska det”
Susanne Gunnarsson: ”Jag gick runt drogad”