Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag stod och grät på inskjutningen”

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Ingrid Landmark Tandrevold tog sin första världscupseger under säsongsavslutningen i Östersund.

Nu berättar hon om mardrömmen inför.

– Jag stod och grät på inskjutningen, säger hon i sin podcast ”Kant ut”.

Den 24-åriga norskan hade tagit individuella mästerskapsmedaljer tidigare, men aldrig vunnit en världscuptävling.

När skidskyttesäsongen rundades av i Östersund kom så den efterlängtade segern. Men det var allt annat än självklart att den skulle komma just där och då. 

I sin podcast ”Kant ut”, som hon har tillsammans med landslagskollegan Tiril Eckhoff, berättar Ingrid Landmark Tandrevold om det okända sjukdomsdrama som utspelade sig under säsongsavslutningen.

Allt började i tjeckiska Nove Mesto, där skidskyttarna befann sig veckan innan världscupavslutningen i Sverige. Där fick den glutenintoleranta norskan ovetandes i sig stora mängder gluten.

Konsekvenserna blev omfattande.

– Jag fick extrema smärtor i magen och kunde inte sova på hela natten. Den där helgen i Nove Mesto körde jag tre lopp på enbart sportdryck, banan och lite ris, säger hon i podcasten.

Resultatet? Inte så bra.

Tandrevold: ”Det är helt sjukt”

I de två individuella loppen slutade hon på plats 17 i sprinten och 24:a i den efterföljande jaktstarten. 

– Jag stod och grät på inskjutningen och tänkte bara ”det här kommer inte gå”. I loppet fick jag inte alls till skyttet för jag hade ingen energi mentalt. Jag förbrukade alla mina krafter i spåret och de sista varven var katastrofala.

Efterföljande helg var hon på plats i Östersund för att stänga igen säsongen.

Men bra, det mådde hon inte.

Hon beskriver att hon bara blev sämre och sämre. Till slut fattade man beslutet att ta henne till sjukhuset. Väl där upptäcktes ingen större infektion, vilket man först befarade.

- Resten av veckan åt jag endast mjuk mat. Bebismat. Jag stod med stavmixer och mixade allt jag skulle äta. Allt jag fick i mig var olika puréer och jag tuggade inte på hela veckan.

Trots mardrömsuppladdningen fick hon en fin start på helgen med en tredjeplats i sprinten. Men sen tappade hon hela 20 placeringar i jakstarten och självförtroendet var på botten.

Hon ringde sin pojkvän och sa att hon var ”världens sämsta skidskytt”.

Men på något sätt lyckades 24-åringen vända olyckan och tog alltså karriärens första VC-seger när masstarten avgjordes.

- Jag har jobbat så hårt för den här världscupsegern i så många år nu och så kommer den när jag är på botten. Det är helt sjukt, säger hon.


Vad kan du om skidskytte-metropolerna?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.