Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kommer aldrig förlåta Björn Ferry”

Helena Ekholm hemma i villan på Frösön utanför Östersund. Hon berättar bland annat om den tuffa tiden efter att Björn Ferry pekat ut henne som mobbare i sin självbiografi "Ferry tales", ett uttalande som tog hårt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
SportExpressens Anna Friberg har träffat Helena Ekholm hemma i villan på Frösön.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Helena Ekholm och hennes make David har byggt det drygt 200 kvadratmeter stora huset på Frösön.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det har gått sex år sedan Helena Ekholm slutade med skidskyttet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Helena Ekholm tog bland annat två VM-guld under sin skidskyttekarriär.
Foto: JENS MEYER / AP
Foto: EMMALISA PAULY
1 / 7

ÖSTERSUND. Hon vågade inte gå ut och handla – OS knäckte Helena Ekholm. 

Men den värsta smällen kom efter karriären. 

– Jag kommer aldrig förlåta Björn Ferry för det han gjorde. 

I en stor intervju hemma i villan på Frösön berättar den före detta skidskyttestjärnan om den mentala krisen, nya tv-jobbet och rädslan för att bli hotad. 

Ibland ber hennes femåriga dotter att hon ska sticka i väg och träna. 

– Moa säger att jag blir en snällare mamma då. 

Helena Ekholm, 34, skrattar åt det faktum att hennes dotter redan insett att mamma mår bra av att träna. 

Och den före detta skidskyttestjärnan har alla möjligheter att göra det, för numera jobbar Helena Ekholm som personlig tränare. 

Men om träningen både är lustfylld och hennes jobb nuförtiden så var det var just träning som fick Helena Ekholm att ge upp karriären. 

Bara 27 år gammal bestämde sig en av världens bästa skidskyttar att lägga av. 

– Jag har fått frågan om jag ångrar mig att jag slutade så tidigt så många gånger, men jag har aldrig gjort det. Inte en enda gång. 

”Jag var fruktansvärt less på att träna”

Helena Ekholm berättar att hon längtade efter "ett vanligt liv" och att skaffa familj, men den största anledningen var en annan.

– Jag var fruktansvärt less på att träna. Allt resande kändes som en plåga och ibland kände jag att jag inte tävlade för min egen skull, utan för andras. 

Helena Ekholm tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– Mina förväntningar överensstämde inte alltid med andras förväntningar, jag kunde vara jättenöjd med en tävling även om jag kom femma och det kändes bra i kroppen.

– Samtidigt fick jag frågan "varför gick det inte bättre i dag?" Och då gick jag ändå därifrån med en känsla av att jag misslyckats. 

Helena Ekholm hemma i köket i villan på Frösön.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vi sitter i köket i den drygt 200 kvadratmeter stora villan som hon och maken David Ekholm byggt på Frösön strax utanför Östersund. 

Det är ljust och stora öppna ytor. 

– Det är så klart jättekul att bygga sitt alldeles egna hus, men herregud alla val man måste göra. Till och med vilken sorts stickkontakt det ska vara. Det var skönt när det var klart. 

50 meter från familjen Ekholms hus bor de före detta skidåkarna Anna och Emil Jönsson Haag. 

– Men vi umgås inte, det känns knappt som de varit hemma sedan de flyttade hit. Men det kanske blir annorlunda nu när de slutat. 

"Det blev nattsvart"

Helena Ekholm har åtta mästerskapsmedaljer, varav två VM-guld. Hon vann den totala världscupen säsongen 2008/2009 och har tilldelats både Bragdguldet och Jerringpriset.  

Någon OS-medalj blev det dock aldrig. Helena Ekholm deltog i ett olympiskt spel, det i Vancouver 2010. Hon kom dit som storfavorit efter att ha dominerat i världscupen. 

Det slutade med ett misslyckande och den värsta tiden i karriären för Helena Ekholm. 

– Det gick dåligt redan i första loppet och då var det som att allting rasade. Det blev nattsvart för mig. Ingenting fungerade och jag fick inte till det när det väl gällde. 

Att inte lyckas leva upp till favoritskapet tog hårt på Helena Ekholm, och inte blev det bättre när hon kom hem till Sverige. 

– Jag mådde fruktansvärt dåligt och var rädd för att folk skulle tycka jag var en sopa. Den första tiden vågade jag inte ens gå på Ica och handla. 

– Till slut var jag tvungen att ta mental hjälp. 

Helena Ekholm berättar att det blev räddningen och att hon så småningom kom tillbaka starkare.  

– Jag tror att det är många idrottare som har det tufft med pressen utifrån, och ibland är den där pressen till och med påhittad. Det är något man skapar själv, man tror att alla förväntar sig något speciellt av en. 

– Men efter att jag hade tagit hjälp av psykolog började jag må bättre på djupet. Det handlar inte bara om idrotten när man går igenom något sådant utan även livet i stort.  

Hur mår du i dag? 

– Det går upp och ner. Men hyfsat, jag är inte främmande för att ta hjälp igen. Och jag tror att jag kommer behöva göra det. Jag har till exempel fruktansvärd dödsångest och det kommer jag någon gång behöva gå i terapi för. 

Helena Ekholm tröttnade på träningen men fick suget igen och jobbar i dag som personlig tränare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Trött på att träna och tävla började Helena Ekholm jobba på en revisionsbyrå de första åren efter skidskyttekarriären.

Men för något år sedan kom suget till träningen tillbaka. 

– Det är väl inte svårare än att man kan ändra sig. Men nu tränar jag för min egen skull och för att må bra. Jag älskar fortfarande att pressa min kropp, samtidigt så tränar jag inte i närheten så mycket som jag gjorde under skidskyttekarriären. 

"Vinterstudion är speciell"

Under OS i Sotji 2014 var Helena Ekholm expert i Viasats sändningar, men efter det sa hon "aldrig mer tv". 

Men även där har hon ändrat sig, för i vinter kommer Ekholm att vara expert i SVT:s "Vinterstudion". 

– Jag hade inte hunnit få perspektiv på sporten under Sotji-OS, jag kände alla i det svenska laget alldeles för väl och det gjorde uppdraget svårt. Men nu har jag mer distans. Och när frågan kom från SVT var jag inte svårövertalad, "Vinterstudion" är något speciellt och det ska bli väldigt roligt. 

”Det var den värsta perioden i mitt liv”

SVT har ytterligare en skidskytte-expert, Björn Ferry.

I sin självbiografi "Ferry tales", som kom ut 2014, pekade Ferry ut Helena Ekholm som en mobbare och att hon tillsammans med Anna Maria Nilsson, Jenny Jonsson och Elisabeth Högberg, ”De fyras gäng”, fryst ut Ingela Andersson och Anna-Karin Strömstedt.

Helena Ekholm tog utpekandet hårt.

– Det var den värsta perioden i mitt liv, värre än OS-fiaskot. Jag blev fruktansvärt ledsen och tog väldigt illa vid mig. Det kom som en chock när jag såg på löpsedlarna att jag var en mobbare, och det var inget jag kunde påverka. Det stod i hans bok. 

– Visst, det kanske inte alltid gick schyst till i laget, och det fanns meningsskiljaktigheter. Men det var ordvalet, att han kallade mig mobbare... 

Helena Ekholm tittar bort en stund och fortsätter sedan. 

– Men jag har lagt det bakom mig, och nu ska vi ju jobba ihop.  

Ja, hur ska det gå?

– Det ska nog fungera, jag har inga problem med att hålla en professionell attityd gentemot Björn.

Vad har ni för relation i dag?

– Efter boksläppet, ingen alls. Och det är inte så att han kommer bli hembjuden på middag hit nu bara för att vi ska bli kolleger. 

– Jag har gått vidare, men ärret sitter kvar. Och jag kommer aldrig att förlåta Björn Ferry för det han gjorde. 

De båda idrottsstjärnorna har talat ut om händelsen, vilket Björn Ferry berättade om förra året: “Då var Helena så bra, hon sa att man kan ju inte vara sur hela livet. Det är som att det blåser över. Så är det, och det känns bra" sa Ferry då.

Helena Ekholm framför familjens drygt 200 kvadratmeter stora villa på Frösön.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om frågorna om Helena Ekholm ska göra comeback varit många under åren så tog de abrupt slut i vintras. 

Efter flera mediokra år för svenskt skidskytte imponerade de svenska åkarna plötsligt stort under OS i Pyeongchang och det blev hela fyra medaljer. Guld till Hanna Öberg, silver till Sebastian Samuelsson, ett stafettguld till de svenska herrarna och silver till damerna. 

– Nu är det ingen som vädjar att jag ska börja igen, och det känns fantastiskt skönt. 

Helena Ekholm skrattar. 

– Men jag var chockad över framgångarna i Pyeongchang. Jag trodde att det med lite tur skulle kunna bli ett brons i en stafett och så slutade det så där. Det var verkligen jätteroligt. 

– Sedan blir det så klart ett helt annat läge för dem under VM. Nu är de kända, har ett favoritskap och ska dessutom tävla på hemmaplan. Det är tufft, men det ska bli oerhört kul att följa dem.

"Jag är rädd för hot"

21-årige Sebastian Samuelsson har vid flera tillfällen tagit kampen mot dopingfusket genom att öppet säga vad han tycker. Senast i frågan om Rusada, den ryska antidopingbyrån, ska bli godkänd igen eller om den fortsatt ska vara avstängd på grund av dopingskandalen i Sotji 2014. 

Efter sitt dopingkritiska uttalande hotades Samuelsson av en rysk dödspatrull i ett mejl som skickades till honom. 

Helena Ekholm är inte förvånad. 

– Det hände även under min tid, då var det Mattias Nilsson som hotades. Men det är fruktansvärt att det är så. 

Själv väljer hon att ligga lågt när det kommer till uttalanden i dopingfrågor.

– Jag har väl egentligen en åsikt, men väljer att hålla tyst...

Varför?

– Jag är rädd för att utsättas för liknande hot. Tyvärr är den risken för stor för att jag ska säga något mer än så. 

"Aldrig i skitväder"

Vi går ut i trädgärden, det är en fin höstdag och fortfarande grönt gräs. Men borta på fjälltopparna syns snö. 

– Jag längtar inte efter att åka skidor men jag tycker fortfarande det är roligt, och gör det gärna. Men bara när det är fint före, jag skulle aldrig gå ut och åka i skitväder längre.

Nuförtiden är det mest femåriga dottern Moa som står för skidskyttet. 

– Hon har ett trägevär och lånar någon startlapp som jag har sparat från världscupen och sen leker hon skidskytte. 

– Men vi får väl se vad det blir av det, hon har inte jättemycket tålamod när det kommer till att lära sig åka skidor. 

Helena Ekholm med dottern Moas trägevär som hon har när hon "leker skidskytte".
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Två VM-guld

Namn: Helena Ekholm. 

Ålder: 34. 

Familj: Maken David, 39, dottern Moa, 5, sonen Sam, 2.

Bor: Frösön utanför Östersund.

Yrke: Personlig tränare. Ska också vara expert i SVT:s "Vinterstudion" kommande säsong. 

Meriter som skidskytte: Två individuella VM-guld och tre individuella VM-brons. Tre VM-medaljer i mixstafett. Vann den totala världscupen säsongen 2008/2009. År 2009 belönades Ekholm med Jerringpriset och Bragdguldet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.