Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kände inte igen min kropp”

Dorothea Wierer.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: EIBNER/BENJAMIN SOELZER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/EIBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: JASMIN WALTER / BILDBYRÅN

OBERHOF. Förra säsongen var hon skidskyttets stora drottning.

Men sedan kom bakslaget. 

– Jag kände inte igen min kropp längre, säger den italienska storstjärnan Dorothea Wierer. 

Två individuella guld, ett individuellt silver och silver i mixedstafetten. Skidskytte-VM i Antholz i februari förra året blev en enorm framgång för Dorothea Wierer.

Inför mästerskapet var förväntningarna gigantiska på den 29-åriga italienskan som är uppvuxen alldeles i närheten av den klassiska skidskytteorten.

Och hon lyckades leva upp till dem och blev, tillsammans med norskan Marte Olsbu Röiseland, mästerskapets mest framgångsrika damåkare.

Wierer avslutade sedan säsongen med att vinna den totala världscupen för andra året i rad. 

Succén till trots så övervägde Dorothea Wierer att lägga av med skidskyttet, men bestämde sig sedan för att fortsätta. 

Men den här säsongen har den italienska storstjärnan inte varit sig lik. 

Wierer vann förvisso världscuppremiären i finska Kontiolahti i november, men redan samma helg gick det plötsligt betydligt tyngre och den annars så suveräna italienskan varit inte ens bland de 20 bästa åkarna. 

Den andra tävlingsveckan i Kontiolahti gick det något bättre men pallplaceringarna var fortfarande utom räckhåll för Wierer. 

Innan juluppehållet lyckades hon dock knipa tredjeplatsen i masstarten i Hochfilzen, Österrike. 

När världscupen drog i gång igen efter nyår kom dock en ny tuff smäll för Wierer när hon slutade på plats 31 i den inledande sprinten i tyska Oberhof.

”Kände inte igen min kropp”

Nu berättar Dorothea Wierer om den sviktande formen och den tunga tiden. 

– Min höst var inte den bästa. Jag hade problem och mådde inte bra. Jag var trött och inte kände inte alls igen min kropp, den fungerade inte som vanligt och jag vet inte varför. Det var otäckt, säger Dorothea Wierer och forsätter. 

– Efter det fick jag en tuff start på säsongen, och jag känner mig fortfarande inte i riktigt bra form. Men jag hoppas att jag kommer må bättre till VM. 

”I dag kan jag vara lycklig”

På torsdagen kom dock Dorothea Wierers bästa placering sedan världscuppremiären i Kontiolahti. 

I sprinten i Oberhof satte Wierer alla tio skotten och var stark i spåret, vilket räckte till en andraplats bakom segrande Tiril Eckhoff, Norge. 

– I dag kan jag verkligen vara lycklig. Jag skjuter fullt i en sprint och det känns riktigt bra. Och jag känner mig mycket bättre i spåret nu, säger Wierer. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.