Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag har faktiskt inte ångrat mig en sekund"

Helena Ekholm.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
Foto: Joel Marklund

På andra sidan norska gränsen är VM i Holmenkollen på väg att avslutas.

Helena Ekholm känner dock ingen större saknad av att vara i rampljuset.

– Jag trivs väldigt bra med livet, jag har faktiskt inte ångrat mig en sekund, säger Ekholm.

Det har gått snart fyra år sedan Helena Ekholm fick ner den svarta pricken på skjuttavlan för sista gången i Världscupen. Sedan dess har hon fokuserat på familjelivet och främst dottern Moa som fyller tre i sommar. Men nu är hon tillbaka inom skidskyttesfären på riktigt.

– Jag sitter med i skidskytteförbundets styrelse, sen har jag fortfarande ett stort intresse för sporten och följer naturligtvis VM, säger Ekholm.

En stor del av styrelsearbetet har fokus tre år fram i tiden. 2019 är det dags för VM på hemmaplan, i Östersund.

– Det kommer bli otroligt häftigt. VM är alltid stort men att få vara med om det på hemmaplan är något alldeles extra.

"Det var riktigt häftigt"

Hon vet vad hon talar om. Senaste gången som Östersund arrangerade VM var 2008 och Ekholm var den nya stjärnan på den svenska skidskyttehimmelen.

– Östersund levde verkligen upp och alla var otroligt engagerade. Det var riktigt häftigt.

Just den gången blev det ingen medalj för Ekholm, men följande säsong kom det riktigt stora genombrottet. VM i framtida OS-staden Pyeongchang resulterade i ett guld och ett brons, men än mer rafflande var duellen med Kati Wilhelm i den totala världscupen. De båda slutade på samma poäng men Ekholm van tack vare sina fyra individuella segrar under säsongen.

– Vinsten i den totala världscupen är nog det jag är mest stolt över, det var riktigt stort.

Svårt för damerna efter Ekholms lagt av

När karriären summerades hade Ekholm åkt till sig åtta VM-medaljer, varav tre guld. Till hennes enda olympiska spel, 2010 i Vancouver, kom Ekholm som storstjärna och favorit. Där höll hon inte för trycket och sex år senare tror hon sig veta var felet låg.

– Jag åkte dit med inställningen att det var som en vanlig tävling, men OS är så otroligt stort. Man vet ju själv hur man tittar på sporter man aldrig ser på annars.

Efter Ekholms avsked har de svenska damerna haft det svårt att hävda sig i den absoluta världseliten. Det finns dock ljus i horisonten, framförallt genom Hanna Öberg som nyligen vann två guld på junior-VM.

– Vinner man junior-VM har man absolut framtiden för sig. Det var inget jag gjorde men det gick ju ganska bra ändå.

Hur känns det att höra att Öberg haft dig och Anna-Carin (Zidek) som förebilder?


– Det är ju jättekul, jag vet själv hur mycket jag inspirerades av Magda. Jag brinner för skidskytte och självklart blir jag jätteglad av att höra att jag gjort intryck på nästa generations stjärnor.

Åker mycket skidor

För egen del trivs Ekholm med att vara borta från rampljuset. Bortsett från en kort comeback i SM 2014 har geväret legat stilla sedan den framgångsrika karriären avslutades. Skidor åker hon ofta, inte sällan tillsammans med förre landslagskompisen Anna-Maria Nilsson.

– Vi brukar vara ute och köra pensionärsträning tillsammans.

Pensionärsträning?

– Haha, ja det är vad vi kallar det. Istället för att ses på en fika och skvallra åker vi skidor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.