”Jag hade inte velat vara tränare för Kina”

Sebastian Samuelsson under helgens tävlingar i rullskidskytte i Sollefteå.
Foto: Per Danielsson / PROJEKTP.SE
Sebastian Samuelsson i sitt hemmagym i Östersund.
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Med blicken riktad mot Kina. I februari gör Sebastian Samuelsson sitt andra OS.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/EIBNER EUROPA IMAGO SPORTFOTODIENST

SOLLEFTEÅ. Han tänker kopiera Hanna Öbergs OS-upplägg.

Och hade hellre sett att mästerskapet hölls i ett annat land än Kina – ”bra att det går i Europa gången efter”.

Dessutom undrar han hur Ole Einar Björndalen tänker.

– Att vara tränare för kineserna är inget jag vill ha på mitt cv, säger Sebastian Samuelsson.

Det är långt ifrån säsongens viktigaste tävlingar.

Men det blev två förstaplatser på direkten. 

Och utgjorde en bra indikator på att det Sebastian Samuelsson nu pysslar med mitt i försäsongsträningen gör han helt rätt.

I helgen vann nämligen 24-åringen både sprint- och distansloppet under SM i rullskidskytte på Hallstaberget i Sollefteå. Två nya guld till en medaljsamling, där guldet i stafett och silvret i jaktstart från Pyeongchang-OS 2018 är de som glänser allra mest.

”Sebbes” egen sammanfattning om dagarna i Sollefteå:

– Det var ett skönt kvitto på att jag ligger precis där jag ska vara när den egentliga säsongen fortfarande är tre månader bort. När det gäller skyttet är jag lite före planen jämfört med förra året. Jag känner mig tryggare där, och det har egentligen varit så hela sommaren.

– I skidåkningen räknar jag med att ta kliv hela tiden. Vi har en väldigt bra situation i laget med Martin (Ponsiluoma) och Jesper (Nelin), där vi kan sparra varandra hela tiden. 

”Sebbe” stryker också VC-tävlingar

När SportExpressen intervjuade Hanna Öberg i helgen förklarade hon att världscupen kommer att få stå tillbaka för OS i februari. 

Vilka tävlingar hon ska stryka är inte bestämt än, men de i januari ligger risigt till.

Samuelsson är inne på samma linje. Dock med en mindre reservation.

– Det är troligt att någon världscuptävling i januari ryker. Det gäller att ha en grundplan. Sedan får man se hur det går längs vägen, och vara beredd att ändra grundplanen. OS är viktigast, men världscupen är viktig också. 

– Det gäller att även där göra bra resultat. Man kan inte åka till Peking utan att ha tävla. Det gäller att vara varm i kläderna i februari, konstaterar Samuelsson, som debuterade i världscupen i december 2016.

På topp om sex månader i Peking 

Han menar att ”mitt träningsupplägg inte har förändrats jättemycket” med tanke på att det är om sex månader som alla bitar ska falla på plats och då han ska vara som allra bäst.

– Under en säsong där världscupen står i absolut centrum är det viktigt att vara i gång direkt när den drar i gång. I år kan jag ligga i lite längre med hård träning i och med att jag vet att höjdpunkten kommer i februari. Så det går att skjuta på allting en aning. Är de första veckorna i december lite segare är det helt okej.

Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Peppe Femling jublar efter guldet i stafetten i OS 2018.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYR?ÖN

För snart fyra år sedan kom han till Sydkorea som en rookie, men blev ett namn skidskyttevärlden blixtsnabbt tvingades lära sig. Silver i jaktstarten och guld i stafetten gjorde att Sebastian Samuelssons stjärna drog i väg i raketfart mot idrottshimlen.

Nu vet han vad som gäller

När det är dags för hans andra OS vet han vad som gäller. Och att det den här gången inte finns en chans att han kan smyga under radarn.

– Erfarenheten betyder mycket. Och det betyder också mycket i förberedelserna inför Peking. Jag visste förvisso förra gången att ett OS är stort, men inte ur stort. Det är verkligen ett mästerskap som är speciellt. 

– Jag vet att jag är mer förberedd på det den här gången; att OS är det största vi idrottare kan delta i. Det blir lättare för mig att motivera mig.

Vad är det med ett OS som gör det så stort?

– Det handlar om att alla bryr sig. När det gäller min sport kommer folk som normalt struntar i skidskytte att titta, hänga med och delta känslomässigt.

Veckorna i Peking blir dock annorlunda för Samuelsson och de övriga tävlande. Om coronabubblan var stor i Tokyo väntas kineserna pumpa upp den ytterligare ett par snäpp.

Till exempel pratas det om att plexiglas ska hindra utövare och press att komma för nära varandra, och att de aktiva hela tiden ska ha en termometer i armhålan för att varje eventuell febersläng ska kunna registreras.

”Sebbe”: ”Det är en viktig fråga”

Att sedan dessutom påpeka att OS går in en diktatur, där bland annat pressfrihet och mänskliga rättigheter väger ytterst lätt känns som att slå in en öppen dörr. 

En förändring spåddes redan efter sommar-OS 2008 i Peking, men i stället för att lätta på förtrycket har regimen valt att dra till åsiktsskruvarna ytterligare. 

Samuelsson har aldrig varit rädd för att ta bladet från munnen. Inte heller denna gång.

– Det är viktiga saker och jag tycker att vi ska prata om dem. Allra helst vill man ju att OS inte ska gå i den typen av länder. Det gäller att vi aktiva, ledare och andra intressenter sätter press på folket i IOK (Internationella olympiska kommittén), och förklarar att ett mästerskap inte hör hemma i ett land som Kina.

Skulle du kunna tänka dig att gå så långt så att du bojkottar det?

– OS är det största jag kan vara med om. Det är svårt att säga att man inte ska åka dit. Det blir tävlingar i Kina, de blir säkert bra, men jag önskar att de hade hållits i ett mer humant och demokratiskt land.

– 2026 blir det vinter-OS i Italien. Jag tycker det är bra att det kommer till ett land i Europa.

Känner du dig ensam i säga-ifrån-kampen ibland – att det är för få på barrikaderna?

– Det känns som att fler och fler väljer att ta fajten. Vi kan inte bara titta på vad vi gör i skidspåret. Vi måste ta ett större och bredare ansvar. Det kan handla om mänskliga rättigheter, jämställdhet eller klimatförändringar. Vi som är offentliga personer och elitidrottare ska tänka på annat än bara skidvallor.

Ole Einar Björndalen är numera ansvarig för de kinesiska skidskyttarna.
Foto: DENIS KOSTYUCHENKO / SPUTNIK/IBL

Björndalen ledare för kineserna

Norrmannen Ole Einar Björndalen, den bäste skidskytten genom tiderna, leder numera det kinesiska skidskyttelandslaget och ska försöka få fason på det innan första startskottet går i februari.

På frågan vad Samuelsson tycker om det blir svaret rappt och kort:

– Det är inget jag skulle vilja ha på mitt cv. Jag hade inte velat vara tränare för Kina, Ryssland eller något av de länder som varken gör det bästa för idrotten eller mänskligheten.


Sebastian Samuelssons mästerskapsmedaljer

OS

Guld Pyeongchang 2018 Stafett

Silver Pyeongchang 2018 Jaktstart

VM

Silver Pokljuka 2021 Jaktstart

Silver Pokljuka 2021 Stafett

Brons Östersund 2019 Singelmix

Brons Pokljuka 2021 Mixstafett

Brons Pokljuka 2021 Singelmix

EM

Guld Raubichi 2019 Mixstafett

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.