Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Öbergs förändring – efter tunga smällen

Hanna Öberg.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Hanna Öberg.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Den här försäsongen har inte liknat någon annan. 

Vilodagarna har varit fler för Hanna Öberg, något som den 24-åriga skidskyttestjärnan uppskattar efter smällen förra året. 

– Jag vet att jag måste säga nej nu och bara ligga på soffan, säger Öberg. 

Hanna Öberg är mitt uppe i försäsongsträningen, i mitten av november drar tävlingssäsongen i gång med Sverigepremiären i Idre. 

Och två veckor senare väntar världscuppremiär i finska Kontiolahti. 

– Det är alltid en speciell känsla när man närmar sig tävlingssäsongen och jag ser oerhört mycket fram emot att få börja tävla igen. 

Förra säsongen slutade Hanna Öberg fyra i den totala världscupen, hon vann dessutom distansvärldscupen. 

VM i italienska Antholz var dock en berg- och dalbana för Öberg. Fjärdeplatserna radade upp sig, och Hanna Öberg var både besviken och frustrerad.

Men på VM:s sista dag kom till slut medaljen när Öberg tog hem bronset i masstarten. 

Hanna Öberg, var trots det uteblivna guldet under VM, nöjd med sin säsong. Men den hade en tuff inledning. Under försäsongen förra året tog det stopp för Öberg. Träningen fungerade inte som hon ville och kroppen svarade inte. 

Till slut bestämde sig hon, i samråd med tränaren Johannes Lukas, för att ta en paus från både träning och kringaktiviteter. 

Och inför den här säsongen har Öberg varit noga med att se till att inte hamna i samma situation att det blir för mycket. 

– Jag hade en sådan plan redan innan coronapandemin bröt ut. Jag hade inte alls planerat in lika många saker nu som jag gjorde för ett år sedan. Och med tanke på hur läget har varit har det blivit ännu lättare. Vi har ju bara varit på hemmaplan i Sverige den här försäsongen. 

Det svenska skidskyttelandslaget skulle bland annat ha åkt på träningsläger i de franska alperna, men i stället stannade man under den perioden hemma i Östersund och kombinerade träningen på skidskyttestadion med pass i en höghöjdskammare på Mittuniversitetet. 

– Det är så klart inte samma sak som att träna på hög höjd i verkligheten, då är man ju på den höjden hela tiden, man bor på hög höjd. Men jag tycker ändå att det har fungerat väldigt bra. 

”Kan se fördelar med det”

Efter det har landslaget bland annat haft ett träningsläger i Sollefteå. 

Att de svenska skidskyttarna valt att förlägga hela försäsongsträningen till Sverige har dock haft en positiv konsekvens enligt Hanna Öberg. 

– Det här är mitt sjunde år i landslaget och det här är den första hösten sedan jag kom med i landslaget som jag är hemma. Vi brukar alltid åka utomlands och träna under hösten, mycket för att få träna i bättre väderförhållanden. 

– Men jag kan också se fördelar med att vi inte har rest så mycket. Vi har fått fler vilodagar. Att resa är inte riktigt en vilodag. Och jag har verkligen försökt att ta tillvara på det, och jag tycker att vi har haft många fler högkvalitativa vilodagar. 

”Jag var helt slut då”

Vad gör du på dina vilodagar?

– Jag kan stanna på soffan en hel dag. Jag tycker faktiskt att jag är ganska bra på det, att slå av och på. Det finns andra som försöker klämma in annat på vilodagarna. Få till något extra skyttepass eller någon aktivitet och det kan jag väl jag också göra ibland. 

– Men efter förra årets smäll, när jag var slut både mentalt och fysiskt har jag lärt mig att jag inte får hamna i den situationen igen. Och jag tycker faktiskt att jag har klarat den riktigt bra. 

 

LÄS MER: Stina Nilsson: ”Folk skrev att jag var dum i huvudet” 

LÄS MER: Hanna Öberg: ”Det finns en kroppsfixering” 

LÄS MER: Sveriges upplägg – går emot Norge 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.