Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen annan i världen gör det – hon är unik”

Stina Nilsson berättar på en presskonferens om bytet till skidskytte.
Stina Nilsson i full landslagsdräktFoto: PER DANIELSSON / TT NYHETSBYRÅN PROJEKT P
Stina NilssonFoto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Stina Nilsson har rivstartat skytteträningen. 

26-åringen motiveras fortsatt av glädje på skjutvallen – men de många träningstimmarna innebär också uppoffringar. 

Bland annat för knän och armbågar. 

– Hon skjuter alltså 1 200 skott i veckan, det gör ingen annan i världen, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz till SVT.  

Två veckor efter nyheten att Stina Nilsson byter längdskidor mot skidskytte står det klart att 26-åringen direkt tar plats i det svenska landslaget. 

Nilsson får en specialanpassad roll med fokus mot OS i Peking 2022. 

– Jag vaknar varje morgon och är så peppad på att peppra en massa skott. Så jag ångrar ingenting, sa Nilsson på en presskonferens under tisdagen. 

Hon utvecklade för SportExpressen:

– När jag börjat skjuta har jag svårt att sluta. Gör jag två dåliga serier och går hem, då måste jag tillbaka till vallen igen. 

– Jag blir revanschsugen. Jag håller ihop men jag måste tillbaka, och det är skönt att känna ett sug att jag måste göra det bättre.

Tränaren hyllar Stina Nilsson

Att Nilsson är högmotiverad i sina försök att utveckla skyttet är ingenting som undgått Jean-Marc Chabloz, ny skyttetränare i landslaget som i hemlighet tränat skytte med Stina Nilsson innan beskedet om sportskiftet blev officiellt. 

För SVT beskriver han Nilsson som ”den bästa jag haft hittills”. 

– Jag gillar verkligen det jag ser. Stina Nilsson skjuter verkligen bra, men skidskytte är komplicerat med en hel process. Vi har ingången, själva skyttet, utgången och en total skjuttid som bara blir snabbare och snabbare. När jag höll på sköt vi dubbelt så länge som åkarna gör i dag. Det är en utmaning, och där kanske vi har mest att göra, säger Chabloz till SVT. 

Förklaringen till bilden på Stina Nilsson

Chabloz menar att han stundtals känner sig manad att lägga band på Stina Nilssons vilja att ge sig ut på skjutvallen. 

– En dag sköt hon 460 skott, bara på en dag. Blåa knän och blåa armbågar. Så jag bromsar henne lite för att hon ska behålla den här superglädjen hon har, det är hennes styrka, säger skyttetränaren. 

– Hon vill så himla mycket, och jag måste nästan bromsa henne. Hon skjuter alltså 1 200 skott i veckan, det gör ingen annan i världen. Det kan jag garantera och det här är unikt. 

Stina Nilsson har visat upp de där blåmärkena på Instagram. 

”Ser alla skidskyttars knän ut så här?”, frågade hon. 

”Vänta bara till sommaren”, svarade den nyblivna landslagskompisen Hanna Öberg. 

https://www.instagram.com/p/B-HxdSAJWXA/
Stina Nilsson tog hem specialpriset på Expressens Skidsnack-gala 2020. Hör hennes hälsning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.