Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot arrangören: ”Det är katastrof där”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: STEFFEN PRöÃXDORF VIA WWW.IMAGO-IMAGE / IMAGO IMAGES/FOTO2PRESS WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Världscuptävlingen i Oberhof får stark kritik. 

Förhållanden är så dåliga att de svenska skidskyttarna i helgen valde bort att åka med sina bästa skidor. 

– Det är katastrof i Oberhof, säger landslagstränaren Johannes Lukas och får medhåll av skidskyttelegendaren Björn Ferry. 

– Arrangörerna gör inte vad som krävs, menar Ferry.

Den gångna veckan avgjordes världscupen i skidskytte i tyska Oberhof. Tävlingarna inleddes med damernas sprint under torsdagen och avslutades med dubbla masstarter i går. De största svenska framgångarna kom under lördagen i damernas stafett där det svenska laget bestående av Elvira Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson och Hanna Öberg slutade tvåa

I gårdagens masstarter var Hanna Öberg, sexa, och Jesper Nelin, sjua, bästa svenskar.

Men nu kan SportExpressen berätta att de svenska skidskyttarna valde bort att köra på sina bästa skidor under tävlingarna i Oberhof. 

Och det på grund av de dåliga förhållandena i spåren som arrangören tvingats att preparera med konstsnö efter varma väderförhållanden.

– Det är massa sten och grus i konstsnön och det förstör skidorna. Det är samma sak varje gång i Oberhof, säger den svenske landslagstränaren Johannes Lukas och fortsätter.

– Skidorna blir förstörda och det är inte helt okomplicerat eftersom det är ont om tid att hinna byta ut skidorna till Ruhpolding (kommande världscuptävling). Jag är kritisk till att världscuptävlingen ska avgöras i Oberhof när det är så här år efter år. 

– Det är så illa att vi i vissa fall valde bort att köra på de bästa skidorna i helgen. Och en del av skidparen kommer vi ändå tvingas att byta ut. 

Den svenske landslagstränaren menar dessutom att Tyskland har en fördel. 

– De har en slipmaskin på plats och kan slipa om skidorna direkt, den möjligheten har inte våra vallare i bussen. Förutsättningarna är inte de samma. 

Johannes Lukas menar att ett alternativ vore att flytta tävlingen från Oberhof. 

– Om det måste vara två världscuptävlingar i Tyskland av någon anledning är det bättre att man kör dubbla i Ruhpolding där förhållandena är bättre. 

Ferry: ”Gör inte vad som krävs”

SVT:s expert, den före skidskyttestjärnan Björn Ferry, är också kritiskt till världscuptävlingen i Oberhof. 

– De har förutsättningar att göra bra konstsnö, de möjligheterna finns rent tekniskt i Oberhof. Men arrangörerna verkar inte prioritera att tävlingen ska bli så bra som möjligt. Det handlar väl ekonomi, att man ur ett kostnadsperspektiv inte är beredd att betala för vad det skulle kosta att ta fram riktigt bra snö utan massa skit i. 

– Och då kan man ifrågasätta om Oberhof verkligen ska få fortsätta att stå värd för världscuptävlingar år efter år. Klimatutvecklingen går ju knappast heller åt det hållet att man kan räkna med natursnö i framtiden heller, tvärtom, säger Björn Ferry. 

Björndalen: ”Det dödar”

Det var inte bara Sverige som hade problem under tävlingarna i Oberhof den gångna helgen. Även det norska landslaget tvingas byta ut hela 30 par skidor inför de kommande tävlingarna i Ruhpolding. 

– Att skicka hem massa förstörda skidor till Norge för att de måste slipas om är kostsamt och ett stort problem, säger den norske vallachefen Tobias Dahl Fenre till NRK

Skidskyttelegendaren Ole Einar Björndalen, numera tränare för det kinesiska landslaget, är också han kritisk. Och menar att det är extra kännbart för en liten skidskyttenation som Kina. 

– Det är extremt dyrt och svårt för oss. Oberhof är en plats som tar död på de bästa skidorna, säger Björndalen till NRK.

Världscuptävlingen i Ruhpolding inleds på onsdag. 

 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta

LÄS MER: Svenska succén: ”Jag var livrädd” 

Stor intervju med Björn Ferry och Heidi Andersson

Expressens Karin Sörbring träffade paret i höstas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.