Idrottsparets kritik efter sonens död

Frode Andresen och Gunn Margit Andreassen
Foto: Ole Martin Solberg
Frode Andresen.
Foto: RUDI BLAHA / AP

Frode Andresen och Gunn Margit Andreassen hittade sin son död.

Nu kommer idrottsparet med kritik – och menar att sonen hade kunnat överleva.

– Jag fick bekräftat av överläkaren på akuten att de hade kunnat rädda honom, säger Frode Andresen till Dagbladet

Det var för ett år sedan, på nyårsdagen, som det ofattbara inträffade. Frode Andresen och Gunn Margit Andreassen, ett av Norges mest berömda idrottspar, hittade sin 13-åriga son David död i sin säng.

– Vi är i bottenlös sorg. Det ofattbara och otänkbara har hänt. Man ska inte mista ett barn på 13 år, sa paret i ett pressmeddelande när tragedin inträffat.

David var diagnosticerad med epilepsi sedan ett par år tillbaka, men familjen såg inga tecken på sjukdom under nyårsafton. 

Nu kommer Andresen och Andreassen med kritik, och menar att de inte fått tillräckligt med information om sonens sjukdom.

Kritiken: ”Vi visste inte att det fanns”

Sonen David var nio år gammal när han första gången visade tecken på epilepsi. Föräldrarna menar att attacken tonades ner, och att de fick beskedet att diagnosen troligtvis skulle växa bort.

– Informationen vi fick lugnade oss. Vi tänkte att vi inte hade något att frukta, och att epilepsin gradvis skulle försvinna. Det verkade nästan som att det var vanligt för barn. Jag önskar att vi hade blivit mycket räddare, säger Frode Andresen i en intervju med Dagbladet magasinet.

Han fortsätter:

– Jag fick bekräftat av överläkaren på akuten att de hade kunnat rädda honom om David hade haft en alarmmadrass och jag hade fått honom till sjukhuset bara fyra-fem minuter efter att jag hittade honom. En sådan madrass visste vi inte ens fanns.

Andreassen och Andresen är båda före detta världsmästare i skidskytte. Den sistnämnda tog även OS-guld i stafett 2002.


LÄS MER: Världscupen i skidskytte 2018/2019 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.