Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I corona-karantän – stoppas nu av SVT

Helena Ekholm får inte kommentera helgens skidskytte-tävlingar för SVT.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Helena Ekholm och André Pops på skidskytte-VM i Italien.Foto: SVT.

Helena Ekholm var inställd på att kommentera helgens världscuptävlingar i skidskytte.

Nu stoppas hon av SVT.

Anledningen? Nya direktiv gällande coronaviruset.

– Jag sitter i karantän tills på måndag, säger hon.

Under onsdagen kom nya direktiv gällande coronavirusets spridning i norra Italien.

Nu återfinns även området kring Antholz på WHO:s lista, vilket innebär att SVT tvingats till försiktighetsåtgärder. Alla medarbetare som vistades i Antholz under skidskytte-VM, som avslutades den 23 februari är försatta i karantän och får inte vistas i tv-huset i Stockholm.

Något som innebär en del förändringar.

SVT-experten Helena Ekholm var inställd på att åka ner till Stockholm under fredagen för att tillsammans med Ola Bränholm kommentera helgens världscuptävlingar från tjeckiska Nove Mesto.

Men nu stoppas hon alltså med anledning av coronaviruset.

– Planen var att jag och Ola skulle kommentera från Stockholm. Men eftersom reglerna kring norra Italien skärptes under dagen kommer jag inte åka ner, jag sitter i karantän tills på måndag, säger Ekholm.

– Jag fick beskedet under dagen (läs: onsdagen). SVT har bestämt att om man var på VM ska man inte vara inne på tv-huset förrän på måndag. 

Helena Ekholm i karantän - stoppas av SVT

Hur känns det?

– Det är väl bra att man tar det på allvar, men det känns ju lite löjligt för jag har varit hemma i en och en halv vecka och har varit fullt frisk hela tiden. Men jag vet ju att det är två veckors inkubationstid och jag förstår att man tar till försiktighetsåtgärder, det är jättebra, säger Ekholm.

Världscuptävlingarna i Nove Mesto brukar innebära en stor folkfest med upp till 100 000 åskådare på en helg. Men årets upplaga körs inför tomma läktare.

– Det är jättetråkigt för de aktiva. Det är inte kul när man är van vid att tävla inför jättemycket publik. Framförallt i Nove Mesto där det brukar vara väldigt bra tryck. Det blir jättekonstigt. Men man måste ta det på allvar.

Hur tror du att de aktiva tänker kring smittorisken?

– Jag tror säkert att de är lite oroliga, men samtidigt är de unga och friska. Får de coronaviruset händer förmodligen inget allvarligt. Men jag tror att det internationella förbundet har stenkoll på alla idrottare.

SVT:s paniklösning: Kallar in ny expert

NRK har bestämt att inte skicka sina kommentatorer till tävlingarna på grund av corona-restriktionerna, men SVT:s plan har hela tiden varit att sköta kommenteringen från Stockholm.

Däremot kommer de ha en reporter på plats.

SVT:s skidskytteexperter Helena Ekholm och Björn Ferry var båda på plats under VM och sitter därför i karantän i helgen. 

Kommentatorn Ola Bränholm, som inte jobbade under VM, får därför sällskap av ett välbekant ansikte inom skidskyttevärlden.

– Det var skitsvårt att hitta en expert, men Fredrik Lindström kommer ner och löser det. Han pluggar ju till läkare nu och åker ner från Umeå direkt efter sin föreläsning, säger han.

Helena Ekholm poängterar att hon är fullt frisk och att hon gärna hade jobbat med världscuptävlingarna.

– Men det blir förlängt sportlov uppe i Jämtland i stället. Barnen blev väldigt glada i alla fall, säger hon.

Christoffer Braw, som är projektledare för Vinterstudion, bekräftar situationen:

”Vi ser över vår bemanning som en försiktighetsåtgärd. De som vistats i något riskområde ska därför enligt SVT:s rutiner arbeta hemifrån i 14 dagar från hemkomst. Det påverkar också de som varit på skidskytte-VM. Det är som sagt en ren försiktighetsåtgärd”, skriver han i ett sms.

 

 

Mästarpanelen om OS i Tokyo efter virusutbrottet

Se också: 22 nya smittade – infektionsöverläkaren Björn Olsen: ”Jag är inte förvånad”

16 nya fall av corona bara i Stockholm under onsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.