Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllningen: Elvira Öberg jämförs med legendaren

Elvira Öberg.
Foto: Sven Hoppe / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Neuner.
Foto: imago sportfotodienst / Imago Sportfotodienst
Magdalena Neuner och Helena Ekholm.
Foto: AP CP

Elvira Öberg har imponerat stort den här säsongen. 

Nu jämförs skidskytten med den tyska stjärnan Magdalena Neuner. 

– Elvira är lika djärv och kompromisslös, säger Helena Ekholm. 

Tre gånger den här säsongen har Elvira Öberg fått kliva överst på pallen individuellt. Skidskyttestjärnan hade tidigare aldrig vunnit i världscupen och är en av favoriterna vid de stundande tävlingarna i Peking-OS. 

22-åringen har imponerat genom stark åkning hela säsongen och trots att Elvira Öberg var sjuk under julen lyckades hon ett par veckor senare ta två pallplatser vid tävlingarna i Ruhpolding. 

Den svenska stjärnan har i och med framgångarna kopplat ett grepp om att bli bästa U25-åkare, men hon skuggar även Marte Olsbu Röiseland i den totala världscupen. 

Och nu hyllas hon stort av flera tidigare stjärnor. 

En av dem är Simon Fourcade, storebror till Martin Fourcade, som tagit sju individuella pallplatser i världscupen och nu är tränare för det franska juniorlandslaget i skidskytte.

Öberg: ”Många som hjälpt mig”

I en intervju på IBU:s hemsida förklarar Fourcade Elvira Öbergs storhet och jämför henne med storasyster Hanna. 

– Elvira visar starkare prestationer på en daglig basis vid 22 än Hanna gjorde. Hon är en oerhört kraftfull idrottare, men även Hanna är en mycket komplett skidskytt. Bara framtiden kommer att utvisa vem som blir störst. Men en idrottare som Elvira kommer sällan fram.

Hur känns det att höra att du är en sällsynt idrottare? 

– Det är häftiga ord att få höra av en stor idrottsprofil, och så är det väl kanske, säger hon.

– Det är inte alla som vinner i världscupen, det är en häftig sak. Men det är inget jag har åstadkommit själv. Det är väldigt många personer runt mig och som jag har i min närhet som har hjälpt mig att komma dit jag är nu. 

”Hon är en av de största någonsin”

Endast fem svenska damer har vunnit i världscupen genom åren, en av dem är SVT-experten Helena Ekholm. Och hon drar gärna en jämförelse till tyskan Magdalena Neuner som tog sju segrar sin första säsong i världscupen, men även två OS-guld och en mängd VM-guld under sin aktiva karriär. 

– Hennes åkning är otrolig och det verkar som att hon aldrig blir trött. När man ser Elvira uppträda med sådan auktoritet är det lätt att glömma att hon fortfarande bara är 22 och lär sig för varje dag som går. När jag tänker på vem som var lika spännande i mina dagar tänker jag på Magdalena Neuner, hon var lika djärv och kompromisslös som Elvira är, säger Helena Ekholm till IBU. 

– Det är en häftig jämförelse att få höra, hon är ju en av de största någonsin och att få bli jämför med henne är stort, säger Elvira Öberg när hon får höra det. 

TV: Stina Nilsson om uttagningen till OS 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.