Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälpte Stina Nilsson i hemlighet – träder fram

Bomben: Stina Nilsson byter sport – blir skidskytt.
Jean-Marc Chabloz.Foto: Håkan Blidberg, Svenska skidskytteförbundet.
Jean-Marc Chabloz.Foto: Håkan Blidberg, Svenska skidskytteförbundet.
Stina Nilsson.Foto: BILDBYRÅN

Stina Nilsson har inlett en satsning på skidskytte.

Men ingen har vetat vem det egentligen är som hjälper henne med skytteträningen.

Nu kommer svaret: En 52-årig man från Schweiz.

– Det har inte varit på uppdrag, men jag har träffat henne som privatperson, säger Jean-Marc Chabloz.

För knappt två veckor sen kom chockbeskedet att Stina Nilsson, 26, avslutar sin karriär som längdskidåkare och i stället börjar med skidskytte. SVT kunde också publicera ett tv-klipp där Nilsson stod på skjutvallen i Östersund med ett gevär i hamnen.

Hon var redan i gång med sin nya satsning.

– Jag tycker det här är så roligt. Jag är typ besatt av att skjuta, förklarade Stina Nilsson när SportExpressen fick en kort pratstund med henne.

Men vem det är som hjälpt henne med skytteträningen framkom aldrig. Och ingen verkade heller ha svaret.

Landslagets skyttetränare Johan Hagström visste inte, hennes nya klubb Lima SKG hade ingen aning och inte heller skidskytten Johanna Skottheim (som gick på gymnasiet med Nilsson) satt inne på någon information.

”Sett spännande ut”

Nu skriver SVT att schweizaren Jean-Marc Chabloz, 52, har synts bredvid Stina Nilsson på skjutvallen i Östersund. Och det bekräftar han när SportExpressen ringer upp.

– Jag har träffat henne på sidan om, kan man säga, som privatperson. Det har inte varit på något uppdrag, säger Chabloz.

– Jag har varit på vallen med mina elever och hon har varit här också, och då har jag kunnat titta på henne lite och… det har sett väldigt spännande ut.

Jean-Marc Chabloz har jobbat som tränare på skidskyttegymnasiet i Östersund ända sen 2010. Från och med den 1 maj har han dock ett nytt jobb: Chabloz ska bli skyttetränare i Sveriges skidskyttelandslag.

Han kan därmed få chansen att jobba vidare med Stina Nilsson, inte bara som privatperson.

– Jag vet inte hur det blir med henne, om hon ska med i något lag eller inte. Jag är inte så bra insatt än, säger Chabloz som själv gjorde fyra OS för Schweiz under sin aktiva karriär.

– Men det blir spännande, absolut. Det fattar ju alla, det här är en extremt cool grej, att en sån tjej byter sport och kommer till skidskytte, det är bara positivt.

Ska bidra med passion

Vad hoppas du kunna bidra med när du kommer in i landslaget nu?

– Johan Hagström finns redan där som skyttetränare och han har gjort ett superjobb. Det är bara att titta på medaljerna som de tagit. Men jag har massa tankar, saker som jag vill göra. Till exempel har jag kollat väldigt mycket på effektivitet på vallen. Jag känner bara: ”Vi måste vara bäst där!”. Det finns inget annat. Varför ska vi inte vara bäst där? Det är en grej som jag kommer vilja bidra lite med.

– Sen kommer jag nog bidra med en ny röst. Jag har det här sydländska temperamentet, på gott och ont.

Det är mycket passion?

– Absolut. Så är det. Jag är helt galet nördig, entusiastisk, och om jag gör någonting så ger jag hundra procent, det är full gas. Passion och engagemang är en självklarhet för mig.

– När jag är ute med mina elever… jag skriker på dem under intervallerna! Det låter över hela stadion. Jag bryr mig inte, det är så jag är. Och det kan nog vara bra att få in i ett tränargäng, jag tror det är bra om man kan vara lite olika och komplettera varandra.

Det var enkelt att tacka ja när du fick frågan?

– Det var lite delat. Jag har trivts väldigt bra på skolan och det kommer bli jobbigt att säga till mina elever och kollegor att jag ska sluta. Samtidigt ser jag verkligen fram mot det här uppdraget. Jag tände till direkt när jag fick frågan.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.