Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG
 Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIXFoto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
 Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Foto: MARCUS ERICSSONFoto: MARCUS ERICSSON
 Foto: MARCUS ERICSSON

Helena Ekholms val – oväntat karriärbyte

Publicerad

Hon avslutade skidskyttekarriären som 27-åring.

Efter det har Helena Ekholm arbetat som redovisningsekonom och bildat familj.

Men nu sadlar hon om helt yrkesmässigt.

– Jag längtade tillbaka till idrotten, säger Ekholm till Länstidningen. 

Helena Ekholm vann det mesta man kunde vinna under in aktiva karriär.

Två VM-guld, tre VM-brons, en totalseger i världscupen, Jerringpriset, Bragdguldet och utmärkelsen "Årets idrottskvinna". 

Prisskåpet talar för sig självt.

Som 27-åring meddelade Ekholm att hon avslutade skidskyttekarriären för att satsa på en civil karriär inom redovisningsekonomi. I en intervju med Länstidningen berättar skidskytteprofilen om omställningen – som inte alls var speciellt svår.

– Det gick så naturligt att sluta med idrotten. Det var inget som kändes konstigt. Det var som att jag var som att jag var förberedd på det. Vi började bygga hus och sedan blev det barn och jobb. Jag kände att jag ville bort från idrotten, jag var lite less på att bara leva i idrotten, säger hon till tidningen.

Tog hjälp mentalt: "Helt körd i botten"

Ekholm var Sveriges kanske största medaljhopp under OS i Vancouver 2010, men fick det inte att stämma under spelen i Kanada och noterades för en tiondeplats som bästa resultat. Nu berättar hon att besvikelsen efter OS var stor och att hon tog hjälp av den mentale tränaren Stig Wiklund för att kunna komma tillbaka.

– Jag vet inte om jag hade tagit mig tillbaka efter OS på ett bra sätt om jag inte hade fått hjälp. Jag var körd i botten. Det var inte så att jag ville lägga av, men jag trodde inte på mig själv över huvud taget. Vi kom fram till att så länge det gick bra hade jag självförtroende i idrotten, men det var så baserat på mina resultat. Jag hade inget självförtroende på mig själv som människa, utan det var på mina resultat och när det inte gick bra hade jag ingen grund att stå på, säger Ekholm.

Helena Ekholm tog steget till den civila världen och har tillsammans med maken David Ekholm barnen Moa och Sam, som hon för tillfället är hemma med. Nu avslöjar hon dock att hon efter sommaren kommer att sadla om helt.

Från ekonomi tillbaka till idrotten. Som personlig tränare.

– När det hade gått några år började jag längta tillbaka till idrotten, inte till att vara utövare och aktiv, men jag har börjat uppskatta träningen på ett annat sätt. Då hittade jag den här utbildningen. Det är ingen vanlig personlig tränare-utbildning, som är inriktad mot gymvärlden, utan den är verkligen mot uthållighetsidrott, skidåkning, löpning, cykel, triathlon. Så då hittade jag den och kände att det är klart att det är det jag ska göra, säger Helena Ekholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag