Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helena Ekholms val – oväntat karriärbyte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Foto: MARCUS ERICSSON

Hon avslutade skidskyttekarriären som 27-åring.

Efter det har Helena Ekholm arbetat som redovisningsekonom och bildat familj.

Men nu sadlar hon om helt yrkesmässigt.

– Jag längtade tillbaka till idrotten, säger Ekholm till Länstidningen. 

Helena Ekholm vann det mesta man kunde vinna under in aktiva karriär.

Två VM-guld, tre VM-brons, en totalseger i världscupen, Jerringpriset, Bragdguldet och utmärkelsen "Årets idrottskvinna". 

Prisskåpet talar för sig självt.

Som 27-åring meddelade Ekholm att hon avslutade skidskyttekarriären för att satsa på en civil karriär inom redovisningsekonomi. I en intervju med Länstidningen berättar skidskytteprofilen om omställningen – som inte alls var speciellt svår.

– Det gick så naturligt att sluta med idrotten. Det var inget som kändes konstigt. Det var som att jag var som att jag var förberedd på det. Vi började bygga hus och sedan blev det barn och jobb. Jag kände att jag ville bort från idrotten, jag var lite less på att bara leva i idrotten, säger hon till tidningen.

Tog hjälp mentalt: "Helt körd i botten"

Ekholm var Sveriges kanske största medaljhopp under OS i Vancouver 2010, men fick det inte att stämma under spelen i Kanada och noterades för en tiondeplats som bästa resultat. Nu berättar hon att besvikelsen efter OS var stor och att hon tog hjälp av den mentale tränaren Stig Wiklund för att kunna komma tillbaka.

– Jag vet inte om jag hade tagit mig tillbaka efter OS på ett bra sätt om jag inte hade fått hjälp. Jag var körd i botten. Det var inte så att jag ville lägga av, men jag trodde inte på mig själv över huvud taget. Vi kom fram till att så länge det gick bra hade jag självförtroende i idrotten, men det var så baserat på mina resultat. Jag hade inget självförtroende på mig själv som människa, utan det var på mina resultat och när det inte gick bra hade jag ingen grund att stå på, säger Ekholm.

Helena Ekholm tog steget till den civila världen och har tillsammans med maken David Ekholm barnen Moa och Sam, som hon för tillfället är hemma med. Nu avslöjar hon dock att hon efter sommaren kommer att sadla om helt.

Från ekonomi tillbaka till idrotten. Som personlig tränare.

– När det hade gått några år började jag längta tillbaka till idrotten, inte till att vara utövare och aktiv, men jag har börjat uppskatta träningen på ett annat sätt. Då hittade jag den här utbildningen. Det är ingen vanlig personlig tränare-utbildning, som är inriktad mot gymvärlden, utan den är verkligen mot uthållighetsidrott, skidåkning, löpning, cykel, triathlon. Så då hittade jag den och kände att det är klart att det är det jag ska göra, säger Helena Ekholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.