Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helena Ekholms ångest i mataffären: ”Hemskt”

Ekholm: ”Det blir Stinas största utmaning”
Helena Ekholm.
Foto: BILDBYRÅN
Ekholm under VM 2020 i Antholz.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Hon kan fortfarande tycka att det är jobbigt att visa andra vad hon lägger upp på bandet i mataffären. 

Och Helena Ekholm menar att det finns en utbredd kroppsfixering inom idrotten.   

– Det är tufft att bli bedömd på det sättet, säger den före detta skidskytten. 

I en krönika i SportExpressen tidigare i höst skrev friidrottaren Moa Hjelmer om hur hon upplever att hon, och andra kvinnliga idrottare, bedöms efter sitt utseende, och att det finns en kroppsfixering inom idrotten. 

Efter det har bland annat Hanna Öberg, Stina Nilsson och Charlotte Kalla vittnat om hur de också upplever samma sak. 

Nu ställer sig även den före detta skidskytten och numera SVT-experten Helena Ekholm sig i ledet av idrottskvinnor som berättar om en kroppsfixering inom idrotten. 

– Det fanns på min tid också. Men jag tror att det är ännu tuffare för de som är aktiva i dag. I och med sociala medier är det lätt att kommentera hur någon ser ut, säger Ekholm som dock minns flera tillfällen under sin egen karriär då hon fick sin kropp bedömd. 

– Det hände mer än en gång att okända människor kunde kommentera hur jag såg ut. 

”Var en hemsk upplevelse”

Helena Ekholm berättar vidare om hur folk lade sig i vad hon åt och handlade för mat. 

– Jag kanske hade tränat 30 timmar på en vecka och så stod jag på lördagskvällen och plockade ihop en godispåse. Då kunde det komma fram någon och säga ”får du verkligen äta det där?”. Det var en hemsk upplevelse som satte spår.

– När självscanningen kom i matbutiker tyckte jag att det var det bästa som hänt. Då slapp jag lägga upp mina grejer på bandet till beskådan och sedan bli bedömd. Och så kan jag fortfarande känna, vilket egentligen är helt sjukt, för jag bryr mig inte alls om vad någon annan lägger upp på bandet. 

I dag jobbar Helena Ekholm som personlig tränare hemma i Östersund och hon berättar att kommentarerna från skidskyttekarriären fortfarande sitter i. 

– Säg att man ska ha fest och lägger upp tre påsar chips på bandet, jag tycker fortfarande att det är jättejobbigt. Att folk en gång har bedömt vad jag äter, de sitter fortfarande kvar.

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

LÄS MER: Stina Nilssons plan efter debuten  


Stina Nilsson: ”Fick nästan andnöd”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.