Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela laget är i sorg: ”Sport är ingenting”

Martin Fourcade och Fabien Claude på prispallen.Foto: SVT
Martin FourcadeFoto: SVT
Fabien ClaudeFoto: DARKO BANDIC / AP TT NYHETSBYRÅN
SVT:s expert Helena EkholmFoto: ANNA-KARIN NILSSON

Johannes Thingnes Bö vann direkt efter pappaledigheten. 

Världscupledaren Martin Fourcade slutade tvåa – trots att hans tankar var på en annan plats. 

Lagkamraten Fabien Claudes pappa försvann i en skoterolycka under onsdagen. 

– Sport är ingenting, säger Fourcade i SVT. 

Sju världscupsegrar och ledning i den totala världscupen före jul. Men i början av januari har Johannes Thingnes Bö stått över flera skidskyttetävlingar, då han och frun Hedda Dählie Bö skulle bli föräldrar. 

För en vecka sedan föddes barnet, och norrmannen var under torsdagen tillbaka i världscupsammanhang när distansen i Pokljuka skulle avgöras. 

Där såg det ut som det gjort tidigare i vinter. Bö sköt fyra nollor och åkte snabbast av alla över de 20 kilometerna. 

Femling och Nelin långt efter

Fransmannen Martin Fourcade, som tagit över den gula världscupvästen i Bös frånvaro, slutade tvåa. Även Fourcade sköt fullt, men var nio sekunder långsammare än sin norske rival i spåret. 

– Jag har sovit cirka tre timmar i snitt per natt. Det har varit dålig uppladdning på papperet, men det ser ut att ha gått bra ändå, säger Johannes Thingnes Bö till SVT. 

Även trean Fabien Claude och fyran Philipp Nawrath levererade felfritt skytte under distansloppet. 

Fourcade om tunga beskedet

Martin Fourcade berättade efter loppet för SVT att det franska laget mottagit ett tungt besked dagen före distansloppet. Pappan till Fourcades lagkamrat Fabien Claude och hans bror Florent, som kör för Belgien, försvann i samband med en skoterolycka i Kanada under onsdagen. Skotern ska enligt SVT ha gått under isen och pappan saknas. 

– Sport är ingenting. Vi kämpar så klart, men jag ville vara med min fru och dotter i dag, det var min enda önskan. Men samtidigt är det här mitt uppdrag, jag är skyldig mitt lag det, säger Fourcade till SVT. 

Fourcade hyllade också Claudes insats, som alltså slutade trea trots det tunga beskedet kring sin pappa. 

– Det var känslosamt för laget, men när du tittar på resultatlistan ser du att vi ville göra det för dem. Bara en kille i världen klarar av att göra en start under såna omständigheter, grattis Fabien. 

Experten Helena Ekholm instämmer:

– Han gör sitt livs lopp dagen efter att han fått ett sånt besked. Det är otroligt att han klarar av att göra det. 

De svenska åkarna hade en tuff tävlingsdag. Både Peppe Femling och Jesper Nelin slutade utanför topp 50, med fem respektive sex bom var. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.