Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hatstorm efter orden: Visste det skulle bli så

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ANTHOLZ. Efter Alexander Loginovs seger i sprinten gick flera åkare ut och kritiserade den tidigare dopingavstängde ryssens närvaro på VM i Antholz. 

Däribland Sebastian Samuelsson som efter det har utsatts för hat.

– Jag visste att det skulle bli så här, men jag tycker att det är viktigt att göra en markering och säga vad man tycker, säger Samuelsson. 

Ryssen Alexander Loginov var avstängd för epo-doping mellan åren 2014 och 2016, men kom sedan tillbaka till tävling och kör nu pågående VM i Antholz. 

Och i fredags tog ryssen hem guldet i sprinten. I gårdagens jakstart var han på pallen igen, då blev det brons. 

Efter Alexander Loginovs VM-guld gick flera åkare ut och kritiserade att den före detta dopingavstängde skidskytten tillåts tävla på VM.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att man kan vara avstängd för epo och sedan komma tillbaka och ta VM-guld. Det är en skam för hela idrotten, sa Samuelsson efter loppet och berättade att han inte varit ensam om sin kritik. 

– Det var grova ord i omklädningsrummet här tidigare, så jag vet inte om jag vågar återberätta dem. Det är många som inte är glada över att det går till på det viset. 

Även den norska storstjärnan Tarjei Bö var hård i sina ord efter ryssens seger.

– Epo-doping är det värsta du kan göra som idrottare, sa en besviken Bö som missade pallen och blev fyra i sprinten. 

Även lillebror Johannes Thingnes Bö var öppet kritisk. 

– Han har åkt dit i en dopingskandal, och nu är han här. Det är inget annat än helt fel.

”Ett väldigt hårt språkbruk”

Efter den hårda kritiken mot Alexander Loginov och hans närvaro på VM har nu både Sebastian Samuelsson och bröderna Bö utsatts för hat från ryskt håll på sina Instagram-konton. 

– Direkt efter mixade zonen såg jag att jag hade fått en hel del kommentarer på gamla bilder, och så visste jag att det skulle bli med tanke vad jag sa i intervjuerna efteråt, säger Samuelsson som nu valt att stänga av möjligheten att kommentera bilder för att på så sätt undvika mer hot.

– Nu är det bara de jag känner som kan kommentera, och så får jag ha det tills det lugnat sig. 

Vad fick du för kommentarer?

– De tycker att jag attackerar Loginov och att han förtjänar att få vara här och tävla som alla andra. Att Loginov är bäst och att jag är sämst. 

Upplevde du det som personliga hot mot dig?

– Det är ett väldigt hårt språkbruk. Men av det jag såg var det inget som jag upplevde som ett seriöst hot. 

– Att säga sådana här saker är ett beslut jag tar innan jag gör intervjuer efter tävlingar. Ska jag säga vad jag tycker eller ska jag bara vara tyst? Men när Loginov vinner sitt första VM-guld tycker jag att det är viktigt att göra en markering. Och jag var inte den enda som var upprörd. 

”Hela vårt land hatar dig”

Enligt Dagbladet hade Tarjei Bö på sitt Instagram-konto kommentarer som:

”Du ska hålla käft, gör du inte det så kommer vi och tar dig.” ”Kom ihåg att du också är dopad. Loginov är bäst, du måste bara acceptera det. Jag hoppas att du misslyckas efter dina ful uttalande.” ”Du har ingen respekt för Ryssland. Hela vårt land hatar dig.”

Norrman var trots hatet mot honom lugn efter gårdagens jaktstart.

– Det är som förväntat. Jag har varit med så länge och är van vid det här. Det bekommer mig inte, säger Tarjei Bö till Dagbladet. 


LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.