Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hat mot stjärnan för bilderna från kriget

Elvira Öberg kan bli Sveriges bästa skidskytt genom tiderna, menar Björn Ferry. Den svenska stjärnan svarar här på SVT-expertens teori.
Erik Lesser slutade tvåa i helgens jaktstart i Finland
Foto: GINTARE KARPAVICI / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO SPORTFOTODIENST

Erik Lesser upplät sitt Instagramkonto till bilder från krigets Ukraina. 

Då möttes skidskyttestjärnan av starka reaktioner från Ryssland. 

– Jag tappade tio tusen följare, säger tysken till NRK.

Det internationella skidskytteförbundet har stoppat ryska och belarusiska utövare från att delta i alla tävlingar. Detta med anledning av Rysslands anfall mot Ukraina. 

Även de ukrainska skidskyttarna har med anledning av kriget ställt in resten av säsongen. 

Under helgens världscuptävlingar i finska Kontiolahti slöt övriga nationer upp i ett enat stöd för Ukraina. Den blågula flaggan syntes på många gevär och åkarna talade i intervjuer om hur deras tankar fanns med krigets offer i Ukraina. 

Den tyske skidskyttestjärnan Erik Lesser överlät i veckan sitt Instagramkonto till den ukrainska skidskytten Anastasija Merkusjyna, som dokumenterat livet på plats i Chernihiv. En bild föreställer hennes landslagskollega Bogdan Tsymbal som ligger och sover i en sovsäck, med ett spädbarn på magen. 

Erik Lesser fick en stor mängd ryska följare när han under coronapandemin lånade ut sin träningscykel till Rysslands Eduard Latypov, som fastnat i karantän. 

– Jag tänkte att jag ville visa dem lite sanning och inte bara det de får i ryska medier, säger Lesser till NRK om varför han lät Anastasija Merkusjyna ta över hans konto. 

Erik Lesser får hat efter bilderna

33-åringen stöttas stort för sitt initiativ, men har också mottagit en del hat. 

– Jag tappade tio tusen ryska följare, men jag fick tjugo tusen nya. Jag hoppas jag kan få någon annan att ta över mitt konto igen för att visa en ny bild av sanningen. Det spelar ingen roll hur många i Europa som ser det, men det spelar roll att mina ryska följare ser det, säger Lesser. 

– Det är bara 50 eller 60 väldigt elaka meddelanden och 400 elaka kommentarer, men resten är väldigt snälla, säger Lesser. 

NRK skriver att Lesser delat med sig av några kommentarer, och att de ”inte lämpar sig för tryck”. 

Den tvåfaldige VM-guldmedaljören säger att han haft kontakt med ryska åkare som beklagar situationen men att de inte kan uttala sig kritiskt mot regeringen av rädsla för att bli fängslade. 

https://www.instagram.com/p/CauJgV8qTnk/

Se även: Därför sprids symbolen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.