Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gick rykten, men det var lite hysch-hysch”

NHL, Handboll och världens bästa målvakt avhandlas i veckans avsnitt.
Helena Ekholm berättar om hur en mental rådgivare fick henne att få självkänsla igen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Helena Ekholm gör sin andra säsong som expert i SVT:s ”Vinterstudion”.Foto: SVT / SVT
Under sin karriär tog Helena Ekholm åtta mästerskapsmedaljer, varav två VM-guld. Hon vann den totala världscupen säsongen 2008/2009.Foto: KERSTIN JOENSSON / AP

ÖSTERSUND. Hon älskar fortfarande att träna. 

Men tiden med tränings- och tävlingshets knäckte Helena Ekholm. 

– Jag hade ingen självkänsla, den raderades ut helt, säger den före detta skidskyttestjärnan.

Helena Ekholm, 35, står ombytt och klar för träning på skidstadion. Arenan i Östersund där hon har kört varv efter varv genom åren. 

Nu handlar det dock om att ge en skidlektion. 

När hon 27 år gammal bestämde sig för att lägga ned skidskyttekarriären var det många som ifrågasatte beslutet, själv var hon helt övertygad. 

– Jag har aldrig ångrat att jag slutade när jag gjorde, inte en enda gång.

Tanken på comeback har aldrig funnits där – men: 

– Visst kan jag känna ett sug när säsongen drar i gång. Jag är trots allt en tävlingsmänniska, och det kommer jag alltid att vara. Men sedan är det bara att gå ut och köra ett pass här på banorna, då inser man att ”nä, jag är inte där längre”. 

Under sin karriär tog Helena Ekholm åtta mästerskapsmedaljer, varav två VM-guld. Hon vann den totala världscupen säsongen 2008/2009 och tilldelades både Bragdguldet och Jerringpriset.  

Hur bra hon skulle stå sig i ett världscuplopp i dag?

– Haha, ingen aning. Men jag skulle inte vara topp 60, den saken är säker. 

”Aldrig mer tv”

Men trots att tiden med tävlande för längesedan är förbi känner Helena Ekholm nerv inför den kommande säsongen. 

Anledningen är den nya roll som Ekholm fick som expert i SVT:s ”Vinterstudion” i samband med förra säsongen, något som hon fortsätter med. 

– Jag älskar skidskytte, det har varit en del av mitt liv i så många år. Och nu när jag jobbar med det, det känns som när man var aktiv, jag är lite nervös inför säsongen. Men man slipper den här stressen och pressen med ”att är jag i bra form eller inte?”. Nu kan man mer njuta. 

Helena Ekholm var expert redan under OS i Sotji 2014 men då i Viasat. Efter det sa hon ”aldrig mer tv”. 

– Då kände jag fortfarande alla i det svenska laget alldeles för väl, och hade inte hunnit få perspektiv på sporten. Det gjorde uppdraget svårt. 

– Men nu är det helt annorlunda och jag tycker verkligen att det är jättekul. 

I våras kom dock beskedet om att flera av de klassiska vintersporterna lämnar SVT från och med 2021. Även om skidskyttet inte berörs är framtiden för ”Vinterstudion” oviss.

– Det är svårt att föreställa sig en vinter utan ”Vinterstudion”. Det hör liksom vintern till och så kände jag även innan jag började jobba med programmet. Det här är min sista säsong jag har på kontraktet. Sedan får vi se vad som händer. Jag hoppas att jag får vara kvar. 

Det finns dock en sak som Helena Ekholm undviker när hon sitter som expert i tv. 

– Jag kan absolut inte tänka på hur många som tittar, då skulle jag bli alldeles för nervös. 

Helena Ekholm nådde stora framgångar under sin skidskyttekarriär. Foto: PONTUS FERNEMAN / © BILDBYRÅN

Även om framgångarna var stora under karriären och Helena Ekholm under några år var en av världens absolut bästa skidskyttar så var det en genomklappning som satte de största spåren. 

Ekholm deltog i ett OS, Vancouver 2010, hon kom dit som storfavorit efter att ha dominerat i världscupen. 

Men det slutade med ett totalt misslyckande och en mental kollaps. 

– Det gick dåligt redan i första loppet och allt rasade efter det. Ingeting fungerade och det blev nattsvart. 

Tiden efter OS-misslyckandet var tuff mentalt för Helena Ekholm som tog hjälp. 

– Jag vände mig till en mental coach. Det blev räddningen. Han fick mig också att inse att det fanns något mer bakomliggande, att det inte bara handlade om misslyckandet i OS. 

– Utan också om en lång tid av tränings- och tävlingshets. Hela min karriär var uppbyggd kring resultat som hade gått spikrakt uppåt i flera år. Men när resultaten inte fanns längre var jag inte alls trygg i mig själv. Jag hade ingen bra självkänsla, jag hade ingen bra grund att stå på. 

Helena Ekholm berättar att det tog lång tid att komma tillbaka till att vara en välmående människa igen. 

– Men jag byggde upp en bra grund då. Jag vågar lita på min magkänsla igen. Och jag är ganska trygg i mig själv. Men det är klart att jag fortfarande har tvivel som många andra. Jag är sådan där person som vill väldigt mycket. Jag är en liten ”fröken duktig” och vill att allt ska vara perfekt. 

– Jag tror inte att jag hade rett ut situationen lika bra om jag inte tagit mental hjälp. Jag kanske hade tagit mig tillbaka, men jag tror inte att jag hade mått lika bra som människa som nu. 

”Det gick rykten”

Fram till OS-kollapsen hade Ekholm aldrig tagit någon mental hjälp. 

– Nu för tiden är det inget konstigt med att som idrottare ha mental coach. Det är lika självklart som att ha en fystränare. Men det var annorlunda på den tiden. De som hade det pratade inte om det. Det gick rykten om att den och den kanske hade en psykolog, men det var lite hysch-hysch. Man såg det som en svaghet att behöva ta mental hjälp. 

– I dag är det en självklarhet, vilket är väldigt bra. 

Är det för mycket träning och tävling på elitnivå?

– Nej, så är ju elitidrott. Men det är inget vi ska likställa med hälsa. Som de på elitnivå tränar, det är inte hälsosamt. 

Tänkte du någonsin på att du riskerade din hälsa, att du utsatte din kropp för hård press?

– Nej, det tänkte jag aldrig så då. Man är så inne i det, och man vill så gärna prestera på allra högsta nivå. 

I dag jobbar Helena Ekholm som personlig tränare. 

– Träningen är fortfarande väldigt viktig för mig, men nu tränar jag på ett helt annat sätt. Men jag måste göra det för att må bra både fysiskt och psykiskt. 

”Hon kan vinna världscupen”

I helgen inleds världscupen i skidskytte i Östersund och Helena Ekholm är expert i SVT-studion. 

Och den före detta skidskyttestjärnan har höga förväntningar på de svenska åkarna. 

– Jag tycker att det svenska laget gjorde det helt fantastiskt i VM. Det är jättesvårt att hantera den pressen som de hade på sig i ett hemma-VM men de gjorde det väldigt bra.

– Sverige har ett starkt lag och det är det inte bara är rampljus på en och samma person. Men självklart är Hanna Öberg den stora stjärnan. 

– Jag tror att hon kan vinna totala världscupen om hon är frisk och kan åka alla lopp. Förra säsongen stod Hanna över flera tävlingar i Nordamerika, och så var hon sjuk en vecka. Och det har man inte riktigt råd med, ska man vinna den totala världscupen så kan man missa max en helg.

– Men är hon frisk och hel då tror jag att hon är med och slåss om det. 

 

LÄS MER: Ekholms kritik mot förslaget

Det här visste du inte om Helena Ekholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.