Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanna Öbergs beslut om VM: Nobbar Sverige

Hanna Öberg är regerande världsmästare i distans. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hanna Öberg. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

RUHPOLDING. Hon åker till VM som regerande mästare. 

Och för att nå nya framgångar har Hanna Öberg en egen taktik. 

24-åringen nobbar Sverige. 

– Jag har valt att stanna nere i södra Europa, säger Öberg. 

Inför hemma-VM i Östersund förra året kom Hanna Öberg med ett skrällguld från OS i Pyeongchang i bagaget. 

Hon lyckades hantera pressen och upprepade bedriften när distansloppet avgjordes och tog sitt första VM-guld i karriären.

När årets VM inleds om drygt tre veckor i italienska Antholz är 24-åriga Hanna Öberg återigen ett medaljhopp. 

Men inför det här mästerskapet har Öberg valt att satsa på en ny taktik, som dessutom skiljer sig från de andra svenska åkarnas upplägg. 

Öberg väljer bort att vara hemma i Sverige inför VM. 

Efter nyår åkte Hanna Öberg till Oberhof för att köra världscuptävlingen där, sedan stannade hon kvar i Tyskland för att den här veckan tävla i Ruhpolding. 

När tävlingarna i morgon är över i det tyska skidskytte-meckat väljer Öberg att fortsatt stanna kvar i södra Europa och åka vidare till Slovenien.

För nästa vecka väntar den sista världscuptävlingen innan VM, den i Pokljuka, en tävling som Hanna Öberg planerar att köra. 

”Det är anledningen”

Men efter det blir det inte heller någon vända hem till Sverige och bostaden i Östersund. Öberg åker i stället raka vägen till Hochfilzen i Österrike där hon laddar den sista tiden inför VM som inleds den 13:e februari. 

– Jag kommer inte att vara hemma i Sverige på nästan två månader inför VM, säger Hanna Öberg och förklarar sitt val.

– Det är ett noga genomtänkt upplägg. Schemat emellan tävlingarna är tajt och ska jag åka hem till Sverige försvinner två tävlingsfria dagar bara till att resa. Det är en anledning. Den andra är att jag vill minimera risken att bli sjuk. 

Var sjuk under julen

Hanna Öberg missade de två sista världscuptävlingarna i Annecy innan jul på grund av förkylning och var sedan krasslig över julhelgen. 

– Det är vetenskapligt bevisat att risken att dra på sig förkylningar och sjukdomar är stor när man reser. Och jag försöker göra allt för att vara i bästa möjliga form till VM, därför har jag bestämt att stanna kvar här nere hela tiden. 

Är det ett beslut du tagit på egen hand?

– Det är ett gemensamt beslut tillsammans med Johannes Lukas (Sveriges tränare), men jag hade ett eget önskemål om att få göra så här.

Närmast väntar jakstarten i Ruhpolding för Hanna Öberg i morgon.

 

LÄS MER: Därför åker Ferry flera dagar för de andra 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.