Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

OS-hjältens ilska – kommer bojkotta

Sebastian Samuelsson på medaljceremonin efter Sveriges OS-guld i stafetten. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MURAD SEZER / REUTERS BILDBYRÅN

Sebastian Samuelsson har tidigare hotat med att bojkotta världscupsavslutningen i Ryssland på grund av landets dopingproblematik. 

Nu har han officiellt beslutat sig för att stanna hemma. 

"Nationer utan fungerande antidopingorganisation ska inte ha tävlingar på internationell nivå", skriver Samuelsson på Twitter.  

Ryska Tyumen fick behålla värdskapet för världscupavslutningen av skidskyttet i mars – trots att många aktiva hade velat se en annan tävlingsort. Sebastian Samuelsson, som tog både silver och guld, var öppet kritisk till beslutet.

"Enormt besviken över internationella skidskytteförbundets beslut i dag att, trots stora påtryckningar från aktiva, behålla världscupavslutningen i Ryssland", skrev han på Twitter.

Samuelsson bojkottar tävling

Nu har Samuelsson bekräftat att han kommer att stanna hemma och inte resa till Tyumen. 

"Har bestämt mig för att bojkotta VC-avslutningen i Ryssland. Nationer utan en fungerande antidopingorganisation ska inte ha tävlingar på internationell nivå. Dessutom orolig för säkerheten både för mig själv och för de dopingtester som lämnas i Ryssland", skriver Samuelsson. 

– Jag följer efter Tjeckien, Kanada och USA och väljer inte att åka dit, säger Samuelsson när SportExpressen ringer upp. 

– Det är ett självständigt beslut, men jag känner ändå ett starkt stöd från övriga i landslaget.

Har du haft hopp om att de skulle flytta tävlingarna? 

– Det är klart jag haft det. De hade ett möte under OS och jag var rätt säker på att de skulle flytta med tanke på hur stora påtryckningar det varit från aktiva, men tyvärr har de inte lyssnat på oss.

"Varit en katastrof"

Samuelsson fick motta hot från ryskt håll när han tog ställning mot Ryssland som värdland för tävlingen. 

– De har skrivit att de väntar på mig där. Sedan känner jag att man inte har koll på dopingtest som man lämnar där. De har manipulerat prov förut. Visselblåsaren Rodtjenkov har ju vittnat om att han fått frågan om att manipulera andra nationers dopingprov. Det hade varit en katastrof, säger 

 

LÄS MER: Sveriges alla medaljer under OS 2018 i Pyeongchang.