Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebesked för Stina Nilsson - efter nobben

Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Stina Nilsson, 27, gör sin första säsong som skidskytt. 

Men det har varit oklart var den förra längdstjärnan kommer att få tävla. 

Nu kommer dock positiva besked för Nilsson. 

Hon kan få tävla i världscupen redan i november, det uppger SVT

Det har länge varit oklart om och hur världscupen i skidskytte kommer att genomföras på grund av coronapandemin. Men i lördagskväll kom besked från IBU, internationella skidskytteförbundet, att världscupen kommer dra i gång som planerat i slutet av november. 

Men det efter förändringar. IBU hade då beslutat att krympa antalet tävlingsorter i november och december från fyra till två. Något som innebar att Östersund gick miste om att arrangera världscupen som planerat 30 november–6 december. 

Stina Nilsson kan få tävla i världscupen 

Omgörningen av världscupprogrammet innebär dock fler förändringar, det uppger SVT

– Det är beslutet att varje nation får ha två herrar och två damer inom sin ordinarie kvot som inte har den formella kvalificeringen. Det gäller tävlingarna fram till jul, säger Olle Dahlin, ordförande i det internationella skidskytteförbundet, till SVT.

Det naturliga för Stina Nilsson hade varit att inleda sitt tävlande som skidskytt i IBU-cupen, nivån under världscupen, och därifrån sedan försöka kvala in till världscupen. 

Men tidigare i höst kom besked och om att alla tävlingar i IBU-cupen i november och december ställs in på grund av coronapandemin och att cupen i stället drar i gång efter nyår. 

Ett läge som gjort att det har varit oklart var Stina Nilsson kommer att kunna tävla under sin första säsong som skidskytt. 

Men efter dagens besked kan det alltså bli aktuellt för Nilsson att ta steget direkt in i världscupen. 

Ett besked som välkomnas av landslagstränaren Johannes Lukas. 

– Jag tycker att det är väldigt bra, och jag tänkte nästan att det skulle bli så. Det är viktigt för världscupen. Jag tycker det är helt rätt, säger Lukas till SVT.

Världscupen i skidskytte inleds i Kontiolahti den 27 november. 


LÄS MER: Nilsson: ”Folk skrev att jag var dum i huvudet” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.