Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fruktansvärd situation – är som en hemsk film”

Dorothea Wierer. Foto: GEPA PICTURES/ THOMAS BACHUN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Dorothea Wierer har vunnit den totala världscupen två år i rad. Foto: JUSSI NUKARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Wierer under vinterns VM. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stina Nilsson - från och med nästa säsong en skidskytt. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hon var VM:s stora fixstjärna. 

Pressen och uppståndelsen var enorm. 

Nu, en dryg månad senare, är verkligheten en helt annan för Dorothea Wierer, 29. 

– Situationen i Italien är fruktansvärd. Det känns som en hemsk film, säger skidskyttestjärnan som i en intervju med SportExpressen också berättar om hur hon ser på att Stina Nilsson byter sport till skidskytte och att bästa sätt att slå ihjäl tid är att dricka vin.  

Två individuella guld, ett individuellt silver och silver i mixedstafetten. VM i Antholz i februari blev en enorm framgång för Dorothea Wierer.

Inför mästerskapet var förväntningarna enorma på den 29-åriga italienskan som är uppvuxen alldeles i närheten av den klassiska skidskytteorten.

– Alla förväntade sig något stort av mig under VM. Och det är inte så lätt att prestera under sådana förhållanden, även om det kan verka så. Det var mycket av allt. Mycket mer media, familj och vänner var på plats. Precis som sponsorer. Det är en enorm press då, och man ska bry sig om alla lite grann.

– Men jag är väldigt nöjd med hur det slutade, jag hade ett perfekt VM.

När världscupen i skidskytte ett par veckor senare avslutades i finska Kontiolahti var kampen om den totala världscupsegern stenhård och det stod mellan Wierer och norskan Tiril Eckhoff.

Det hela avgjordes inte förrän i den sista tävlingen, jakstarten, där Eckhoff körde i mål som tia, precis före Wierer på en elfte plats. 

Det räckte ändå till att italienskan skulle ta hem den totala världscupsegern, även om med bara ynka sju poäng före Eckhoff.

Wierer berättar att hon var förvirrad efter målgången.

– Det kändes kört efter sprinten och när jag sedan dessutom kom elva i jaktstarten trodde jag att det var kört. Men till slut insåg jag att det räckte, det var en stor lättnad. 

– Att vinna den totala världscupen en gång, som jag gjorde förra säsongen, är en sak. Men att lyckas upprepa samma sak en säsong till, det är svårt. Därför är jag oerhört stolt över att jag klarade det, säger Wierer som dock berättar att hon hade det tufft mentalt under den sista världscuptävlingen. 

Och det beroende på det stora corona-utbrottet i hemlandet Italien. 

– Jag var inte i någon bra psykisk form. Jag tänkte mycket på läget hemma i Italien, jag var inte helt närvarande och kunde inte fokusera fullt under tävlingarna. Och med tanke på det är jag glad att jag lyckades på det sätt som jag gjorde.

”Det är som en hemsk film”

När SportExpressen pratar med Dorothea Wierer på telefon befinner hon sig i hemmet i norra Italien dit hon åkte direkt efter den avslutande världscuptävlingen i Finland. 

– Jag har inte lämnat huset sedan dess. Vi har, precis som alla andra italienare, suttit i karantän i två veckor. Det är en väldigt märklig situation just nu. Man kan inte göra någonting, bara vara hemma.

– Enda gången man tillåts gå ut är för att handla mat. 

Dorothea Wierer beskriver situationen i hårt corona-drabbade Italien som absurd. 

– Det känns som man lever i en film just nu. En hemsk film där man inte har någon kontroll. Vi vet inte hur länge vi kommer att få stanna hemma så här. Om det kommer bli fyra veckor, sex veckor eller ännu längre. Det är klart att det är en stressande situation. 

Wierer betonar dock att hon och hennes familj trots allt har det bra. 

– Det är större problem till exempel i Milano. Där är situationen fruktansvärd. Alltihop är väldigt oroväckande. 

”Dricka vin är bra tidsfördriv”

Vad gör då världens bästa kvinnliga skidskytt hemma i sitt hus hela dagarna?

– Det finns gott om fritid nu, milt sagt. Och jag har inte speciellt mycket att göra. Så jag testar på att leka hemmafru. Det finns saker som jag tycker är roligare, men nu är det så här.

– Jag lagar mat, och dricker vin. Det gillar jag. Att dricka vin är alltid ett trevligt sätt att fördriva tid på. Men för övrigt är det ganska långtråkigt, men jag försöker sysselsätta mig så gott det går. 

”En bra idé av Stina”

En nyhet de senaste veckorna har dock verkligen glatt Dorothea Wierer, och det är att den svenska längdstjärnan Stina Nilsson har bestämt sig för att byta sport till skidskytte. 

– När jag fick höra att hon skulle komma till oss blev jag verkligen jätteglad. Stina är en oerhört duktig idrottare. Jag tycker att det var en bra idé av henne. Skidskytte är en spännande sport med mycket överraskningar, så hon kommer garanterat inte få tråkigt. 

– Jag tror hon letade efter en ny utmaning och det kommer hon att få i och med det här. 

Vad kommer att bli Stina Nilssons största utmaning med att byta till skidskytte? 

– Så klart kommer skjutningen bli det tuffaste för henne, eftersom det är något som hon inte har gjort tidigare under sin karriär. Och att ha den mentala styrkan att skjuta bra när det gäller i en tävling, det är svårt. 

– Men Stina har visat att hon har ett starkt psyke i längdåkning, och lyckas hon behålla det kan hon bli framgångsrik i skidskytte också. 

Hur tror du att hon kommer att lyckas?

– Det kommer att krävas att hon lägger stor tid på att bara träna skytte framöver, skidåkningen har Stina redan. Men jag tror att hon kan bli riktigt bra, så länge hon klarar av att hantera den mentala biten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.