Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förvåningen efter de läckta bilderna i SVT

Stina Nilsson tävlar från och med i höst i skidskytte.Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN
Nilsson under ett pass på rullskidor med sina nya lagkamrater.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Här tränar Stina Nilsson skidskytte.Foto: SVT

Åsikterna om Stina Nilssons val att byta från längdåkning till skidskytte har varit många. 

Och nu har 26-åringen själv gjort ett medvetet val för att undvika kritiken. 

– Jag vill inte veta vad andra människor tycker om mig, säger Nilsson som också berättar om tv-bilderna som läckte ut och att hon inte har stängt dörren för att tävla i längdskidåkning redan i vinter. 

Det har snart gått två månader sedan den oväntade nyheten kom, Stina Nilsson hade bestämt sig för att lämna längdskidåkningen för att satsa på skidskytte. 

Efter att sedan i mars mestadels ha tränat med coachen Jean-Marc Chabloz har Stina Nilsson de senaste två veckorna tränat tillsammans med resten av skidskyttelandslaget. 

– Det har varit gemensamma träningar med både skytte och fysiska pass, och det känns verkligen jättekul att få vara med i laget nu. De har varit väldigt snälla och oerhört inbjudande. Och jag är fortfarande fantastiskt glad och nöjd över mitt beslut, säger Stina Nilsson. 

Om Hanna Öberg tidigare varit den svenska skidskytt som, efter hennes stora framgångar, fått mest uppmärksamhet de senaste åren så har Stina Nilsson sedan entrén i skidskyttevärlden också hamnat i stort fokus. 

– Men jag är inte orolig att jag ska ta något rampljus från de andra åkarna. Det tror jag inte de är heller. 

Stina Nilsson om bytet till skidskytte

På en annan front har Stina Nilsson dock reagerat på den senaste tidens uppmärksamhet. När SVT fångade Nilsson på tv-bilder i slutet av mars när hon tränade skytte på Östersunds skidstadion spreds nyheten om hennes nya satsning snabbt. 

– När de där tv-bilderna kom ut, jag hade aldrig kunnat tro att det skulle bli sådan stor uppmärksamhet. Och jag förstod helt ärligt inte riktigt nyhetsvärdet i det heller. 

– Jag hade inte räknat med att det skulle finnas en sådan extrem nyfikenhet. 

– Jag hade kört massa skytte hemma i Malung för mig själv innan det där tillfället, så jag tänkte att det inte skulle bli så stor grej av att jag kom med en bössa på skidstadion i Östersund. Utan att det mer skulle se ut som att jag hängde med mina kompisar. 

– Men det blev en uppmärksamhet som jag inte hade räknat med då. 

Stina Nilsson berättar att hon alltid mer eller mindre har försökt att undvika att ta del av vad som sägs och skrivs om henne i media. Men att hon sedan bytet till skidskytte har blivit än mer restriktiv. 

– Jag har medvetet valt att inte ta del av varken positiva eller kritiska röster. Jag resonerar som att, går man på stan är det inte säkert att man exakt vill veta vad alla tycker och tänker om en. Och det är samma sak med media, jag vill inte veta vad andra människor tycker om mig i de sammanhangen heller. 

– Det viktigaste är att jag vet varför jag bytte sport och att jag är nöjd med det beslutet. Jag behöver inte söka upp andras åsikter. 

”Jag lever alltid i karantän”

Den pågående corona-pandemin har förändrat vardagen mycket för många idrottare, men för Stina Nilsson är det mesta som vanligt. 

– Jag tränar som att det kommer bli tävlingar i vinter. Det måste jag göra, annars skulle det bli svårt. Men jag hyser en extremt stor respekt för om det inte skulle bli så, människors hälsa måste alltid komma först. 

Direktiven om att man ska vara försiktig under corona-pandemin är inte heller något som har påverkat Stina Nilsson speciellt. 

– Jag lever i princip i karantän året runt vanligtvis ändå. Jag är van att tvätta händerna ofta och undvika folkmassor, det är inga konstigheter för mig. 

Kan tävla i längd i vinter

När Stina Nilsson valde att satsa på skidskytte gick hon med i skidskytteklubben Lima SKG. Men i förra veckan kunde SportExpressen avslöja att Nilsson också valt att skriva på ett nytt treårskontrakt med sin längdskidklubb IFK Mora. 

Något som öppnar för att Stina Nilsson skulle kunna tävla även i längd redan i vinter. 

– Man ska aldrig säga aldrig, att jag valde att förlänga är att jag känner en väldig lojalitet gentemot klubben. De har tagit mig under sina vingar i sju år och jag tänker att om det skulle finnas något glapp i mitt tävlingsschema som gör att jag till exempel kan köra en sträcka i en stafett på längd-SM, då hade varit fantastiskt kul för klubben. 

– Men just nu känner jag att jag inte kommer att tävla i längd i första hand. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.