Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvann för tre år sen – nu är hon tillbaka

Olga Podtjufarova har tidigare delat prispall med Dorothea Wierer under karriären
Foto: MATHIAS MANDL / BILDBYRÅN

Olga Podtjufarova försvann från skidskyttescenen för tre år sedan. 

Nu är hon tillbaka igen i det ryska landslaget – efter att ha nekats medborgarskap i Slovenien. 

– Det kommer klarna i höst, säger Podtjufarova. 

Det var 2018 som skidskyttestjärnan Olga Podtjufarova tog beslutet att sluta. Året efter, 2019, bestämde hon sig för att byta landslag till Slovenien – detta efter att ha fått godkänt från Ryssland att byta till det slovenska landslaget. 

Men det blev inte riktigt så som Podtjufarova hade tänkt sig. För efter att ha väntat 18 månader på att få medborgarskap i Slovenien fick hon till slut nobben. 

”Allt gick fel”

Nu är hon tillbaka och tävlar för Ryssland. I helgens tävling i Chanty-Mansijsk gjorde hon sina första lopp på två och ett halvt år. I sprinten blev Olga Podtjufarova 26:a, Två minuter och 39 sekunder bakom segraren Jevgenija Pavlova. 

”Det är självklart att den här utvecklingen var ett slag under bältet för mig. Allt gick fel och nu ska jag bara försöka tänka framåt”, skriver 28-åringen på Instagram om de misslyckade åren då hon försökte byta till Slovenien. 

Den 28-åriga skidskyttestjärnan menar vidare att hon måste höja sig rejält och att det råder stor osäkerhet kring hennes deltagande i vinter-OS 2022. 

– Jag måste först ta mig igenom sommarträningen, det kommer klarna i höst, säger hon till Tass, enligt SVT. 

Podtjufarova har en världscupseger i sprint och var med och tog brons på mixedstafetten i VM 2017.

https://www.instagram.com/p/CMze2iijORb/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.