Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förstod att det här inte skulle fungera”

Hanna Öberg överlägsen i sprinten – hyllar svenska teamet
Johannes Lukas.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: GEPA PICTURES/ HARALD STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Sverige, Norge och Finland hoppar av världscupen i längdskidor.

Samtidigt som världscupen i skidskytte fortsätter som planerat. 

De olika scenarierna är inget som förvånar den svenske skidskyttecoachen Johannes Lukas.

– Jag förstod redan i höstas att deras upplägg inte skulle fungera, säger Lukas.

Under tisdagen kom beskedet att Norge hoppar av världscupen i längdskidor och i går meddelade det svenska skidförbundet att Sveriges längdlandslag gör som det norska och står över de två kommande världscuphelgerna, i Davos och Dresden.

Därmed blir det inga mer tävlingar 2020 för varken Sverige eller Norge i världscupen i längdskidor. Även Finland meddelade under onsdagen att de väljer att gå samma väg som Norge och Sverige. 

Världscupen i skidskytte, som inleddes i finska Kontiolahti den gångna helgen, fortsätter däremot som planerat. 

Redan i dag är det dags för sprinttävlingar och det återigen i Kontiolahti. 

I höstas gjorde nämligen IBU, internationella skidskytteförbundet, om världscupschemat på grund av coronapandemin. Man plockade bort ett antal tävlingsorter, däribland Östersund, för att minimera resandet och i stället tävla två veckor på raken på samma ort. 

”Trodde aldrig på det”

Att flera nationer nu hoppar av världscupen i längdskidor är inget som överraskar den svenske landslagstränaren i skidskytte, Johannes Lukas.

– Jag är inte förvånad över att det här upplägget som Fis (internationella skidförbundet) har inte fungerade. Det sa jag redan i oktober, att jag inte trodde att de skulle kunna genomföra den här säsongen som planerat.

– Jag var helt ärligt förvånad att de inledde säsongen överhuvudtaget, säger Johannes Lukas som menar att man borde ha tittat på IBU:s upplägg. 

– Det första steget Fis borde ha tagit skulle varit att man lagt flera tävlingar på samma ort, som man har gjort i världscupen i skidskytte.

Då testas alla igen 

Johannes Lukas menar vidare att han är trygg med att Sverige forsätter att tävla i världscupen i skidskytte.

– Vi har självklart diskuterat det här också. Jag har haft massa möten med IBU innan säsongen drog i gång och vi visste exakt vad som skulle hända här på plats i Finland. Därför har jag känt mig trygg med att fortsätt att tävla.

Efter helgens tävlingar i Kontiolahti fortsätter världscupen i skidskytte med dubbla tävlingar i österrikiska Hochfilzen. 

– Alla coronatestades i Sverige innan vi åkte till Finland, och under tiden här har flera tester genomförts, och innan vi sätter oss på det chartrade planet till Österrike på söndag kommer alla att testas igen.

– Det finns hela tiden en stor noggrannhet hos IBU. Jag vet inte om det upplägget vi har är det bästa, men vi känner oss väldigt trygga med hur det är nu, säger Johannes Lukas.

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.