Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forsberg: "Det var jättejättehemskt"

Foto: Jan Düsing
Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Ylwa Yngvesson
Foto: Stefan Söderström

Magdalena Forsberg vann sina första VM-guld i skidskytte trots att hon bara två månader tidigare fått beskedet att hennes mamma drabbats av cancer.

Mamman fick strålbehandling samtidigt som skidskyttestjärnan tävlade för Sverige.

– Jag visste att om jag kunde göra bra ifrån mig skulle det hjälpa min mamma, säger Magdalena Forsberg, nu ambassadör för Cancerfonden.

Magdalena Forsberg vann sex VM-guld, ett VM-silver, sex VM-brons och två OS-brons under sin otroliga skidskyttekarriär. Det två första guldmedaljerna kom 1997. Men vad ingen visste när hon knäckte världseliten under VM i Brezno i Slovakien var att hennes mamma drabbats av cancer. Hon fick beskedet under en världscuptävling bara två månader innan VM.

– Det var jättejättehemskt. När jag fick reda på det kunde jag inte fokusera på någonting utan då stod jag bara på skjutvallen och tårarna rann när man egentligen skulle tävla, säger hon.

Samtidigt som Magdalena Forsberg koncentrerade sig på skjutvallen genomgick mamman strålbehandlingen.

– Men jag visste att om jag kunde göra bra ifrån mig skulle det hjälpa min mamma. Då tänkte jag att om det går bra för mig så blir min mamma glad och då mår hon bättre och då kanske det hjälper tillfrisknandeprocessen. Det tror jag också är viktigt, att om man mår bra mentalt så hjälper det säkert till.

Du tog ju två VM-guld i samma veva?

– Ja. Det var precis då jag tog två guld och ett brons. Mina första VM-guld.

  Det är ju helt sanslöst. Det är en otrolig prestation ändå, men om man vet vad du gick igenom vid sidan om tävlandet är det makalöst att du klarade av det.

– Ja, men min mamma ville att jag skulle göra det också, och när man vet att det betyder något för henne att man tävlar så hjälper det. Vi har alltid varit öppna och pratat om allt och det var aldrig snack om att jag skulle stanna hemma. Hon körde sitt race och jag körde mitt race på olika ställen.

Var hon den första du ringde när du vann guldmedaljen?

– Jaja. Och så var det alltid. Alltid!

Forsberg jobbar för Cancerfonden

I dag arbetar Magdalena Forsberg inte bara som uppskattad föredragshållare utan också som ambassadör för Cancerfonden.

– Det är ett hedersamt och viktigt uppdrag. Det är fantastiskt att jag får var med och göra skillnad. Jag är med som ambassadör eftersom man upptäckt att fysisk aktivitet kan minska risken att drabbas av cancer och eftersom fysisk aktivitet också är viktig för rehabilitering och tillfriskandet.

– En av tre får cancer, men alla drabbas. Så är det verkligen. När man tittar på sin absoluta närhet har man ganska många som drabbats och fler och fler blir det.

Vad är ditt råd till anhöriga till familjemedlemmar som drabbas?

– Det är olika hur man tacklar det, men jag tror att man måste kunna prata om det. Och finnas där för dem. Det är bra om man kan prata om det och inte bara sopa det under mattan eller säga saker som: "Men det här klarar du, jajaja".

"Jag känner mig faktiskt optimistisk"

Det fanns en tid när svenska folket kunde ta för givet att man skulle få fira medaljer. Inför veckans VM i skidskytte i Oslo är intresset lägre än på väldigt länge. Magdalena Forsberg är dock positiv inför framtiden.

– Men jag tycker att svensk skidskytte, speciellt på damsidan, har tagit steg framåt i vinter. Jag känner mig faktiskt optimistisk. Jag tycker det är kul att se hur det går för tjejerna för de utvecklas och blir bättre och bättre hela tiden. Vi tog många medaljer på junior VM på damsidan. Vi har jätteduktiga tjejer på gång, men de måste få lite tid på sig för att vi ska kunna kräva medaljer. Men på hemma VM 2019 kommer vi att ha ett riktigt bra damlag.

Och herrarna?

– Vi är på uppgång på herrsidan också. Vi har en del nya namn som har bra förutsättningar att utvecklas, men även här, de måste få litet tid på sig, det är definitivt inte nattsvart.

– Inför säsongen hoppades jag att Fredrik Lindström skulle kunna slåss om en pallplats, men han har inte visat det hittills under säsongen. Om jag ska var ärlig tror jag inte att det blir någon medalj, men jag blir jätteglad om jag har fel.

Hanna Öberg, som nyligen vann två JVM-guld, har sagt att hon vill komma upp i din nivå. Har du några råd till henne?

– Ååh... Jobba... hårt! Det är väl bara två ord som behövs. Jag är otroligt imponerad av henne. Hon skjuter så himla bra. Det är så kul att de nya tjejerna är så säkra på skjutvallen. De har bra fart också.

– Men vad ska jag säga till Hanna... Sätt mål. Ta reda på vad som krävs. Gör det. Tro på det själv. Jobba hårt. Omge dig av bra människor. Att ha tålamod är också ett bra råd. Att kliva över från junior till senior är inte alltid så lätt. Då måste man ha tålamod något år och inte tycka "Öh, men det går inte bra!". Då måste man bara jobba, jobba och jobba.

Har du något tips om hur hon ska hantera Wolfgang Pichler då?

– Pichler? Hon verkar klara av Wolfgang på ett utomordentligt sätt, säger Magdalena Forsberg och skrattar.

"Jag går inte om kring med medaljerna kring halsen"

En bulldeg väntar. Magdalena har lovat att baka inför äldsta sonens hockeyturnering. Hon har en åttaåring och en tolvåring.

Du har inte försökt att få dem att bli intresserade av skidskytte, eller är det lönlöst?

– Jag tänkte faktiskt på det i dag när jag var ute och åkte skidor att jag kanske ska locka med att vi kan åka skidor, men också skjuta, någon dag, då kanske de skulle vilja åka skidor, men de är inte så förtjusta i det.

Värdesätter de dina guld tillräckligt?

– Det är ju inget jag går omkring och pratar om, säger hon och skrattar. Jag går inte omkring med medaljerna runt halsen. När jag var med i "Mästarnas mästare" och det var min film som visades så satt faktiskt äldsta killen och tittade. De brukar inte bry sig om jag är på tv annars, de är totalt ointresserade, men då satt han faktiskt med mig och tittade. Då sa de att jag hade vunnit sex VM-guld. Då sa han: "Va, har du vunnit sex VM-guld? Coolt!" De har ingen koll. Jag är liksom bara mamma.

Bland tv-uppdragen som inte fångar barnens intresse finns "Mitt i naturen". Hon har precis börjat inspelningen av en ny säsong. En hemlig resa till ett varmt land väntar. Förra säsongen åkte hon till Isle Royale i Lake Superior i Michigan, USA, för att följa ett av världens äldsta forskningsprojekt om förhållandet mellan en vargstam och en älgstam.

– Men jag är inte sådan att jag måste åka till andra sidan jordklotet för att tycka att det ska vara fantastiskt med djur och natur. Jag tycker det är fantastiskt med djur och natur även om det är utanför husknuten.

"Vilken älgmagnet jag verkar vara"

– Jag höll på att bli översprungen av en älg nästan när vi var i USA, säger hon och skrattar. De är inte vana vid att det är människor där och vi stod helt stilla och tittade på dem, så efter ett tag bestämde de sig för att springa upp ur vattnet ungefär där vi stod och älgen kom rätt nära.

Vad tänkte du när älgen kom emot dig?

– Jag tänkte "Oj, vilken älgmagnet jag verkar vara!", säger hon och skrattar.

– Men först och främst tänkte jag att vi alla samtidigt måste röra på oss så att hon såg oss. Hon såg oss ju inte.

Av alla olyckor man kan drabbas av är översprungen av en älg en av de mer ovanliga.

– Ja, men jag träffade faktiskt en älg när jag var ute och sprang i skogen här hemma bara ett halvår tidigare. Jag sprang i elljusspåret och tittade upp och då står det en älg fem tio meter framför mig. Och då stod vi där och tittade på varandra. Sedan började han gå emot mig. Då började det kännas lite obehagligt så då hoppade jag in bakom en liten gran.

Vad säger experterna, ska man fly eller stå still?

– Man ska vara försiktigt med älgarna för de kan faktiskt sparka, men det här var en älg i området som man såg då och då som inte vara som alla andra älgar så det slutade med att man var tvungen att avliva älgen. Han gick bland husen här och på skolgården. Den förstod inte sitt eget bästa och började bli lite väl närgången. Men det är alltid häftigt att se stora djur så nära.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.