Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron: ”Jag hade gärna varit där”

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Pallplatser i samtliga skidskyttestafetter i vinter.

Fram tills i dag.

Elvira Öberg tappade känseln i händerna och sköt bort Sveriges chanser redan på andrasträckan.

– Jag blir väldigt förvånad, det är jävligt onödigt, säger Öberg.

I stafetten i Antholz var Johanna Skottheim, som varit förkyld den senaste tiden, tillbaka och Mona Brorsson fick kliva åt sidan. Skottheim gick ut på förstasträckan och levererade två fulla serier. Samtidigt drog både Norge och Frankrike på sig var sin straffrunda.

– Det kändes väldigt bra på vallen. Sen hade jag väl önskat lite mer fart i spåret, men det är ett klart steg framåt, säger hon.

– Jag klarar att hålla en fart, sen när jag vill växla upp på slutrundan klarar jag inte av det. Det är framför allt där jag känner att jag inte haft en optimal uppladdning. Men jag är inte så orolig, jag tror det kommer komma.

På andrasträckan gick Elvira Öberg ut offensivt och tog snabbt igen sekunder på täten. I det liggande skyttet var hon felfri. Men i det stående skyttet hade Öberg stora problem. Svenskan missade sex av åtta skott och drog på sig tre straffrundor.

– Aj aj aj, vad är det som händer Elvira Öberg, utbrister SVT:s Ola Bränholm i sändningen.

– Här försvinner de svenska chanserna.

”Jag lider med Elvira”

– Det här var inte kul. Jag lider med Elvira, fy vad jobbigt att sätta sig i den situationen. Det kommer bi ett riktigt tufft slutvarv för henne också, säger experten Helena Ekholm i SVT.

Öberg förklarar efter målgång vad det var som inte fungerade i dag.

– Det börjar jättebra, åkningen känns bättre, jag har mer att trycka med, jättenöjd med liggande, gör allting rätt där, säger hon.

– Sen ute på andra varvet känner jag att jag börjar tappa känseln i händerna. Jag blir kall om händerna av någon märklig anledning, det är inte särskilt kallt i dag och jag brukar inte ha de problemen. Jag blir väldigt förvånad när jag känner att jag börjar bli kall. Jag försöker veva i gång inför skyttet men det går inte. När man ska skjuta stå utan känsel är det jättesvårt.

Har du varit med om det här förut?

– I minus 15 kanske jag har varit med om det. I och med att jag inte brukar ha de här problemen blev jag jätteförvånad. Det är jävligt onödigt.

– Det är klart att man inte vill att det ska hända i en stafett. I en sprint hade det bara drabbat mig själv. Men så här kan det vara ibland.

Sverige sjua

Linn Persson på tredjesträckan fick ett tungt utgångsläge. Hon gjorde det bästa av situationen, sköt fullt och gick starkt i spåret.

– Det är klart att det inte var ett så kul utgångsläge, men jag kan bara gå ut och göra mitt lopp. Och jag är nöjd med min sträcka. Jag har varit med om samma sak som Elvira. Det är hemskt när känseln försvinner, säger Persson.

Hanna Öberg fortsatte i samma stil, vann sistasträckan och knep en sjundeplats i stafetten som Ryssland tog hem.

Hannas oro

Hanna Öberg var nöjd med sin insats men medger att hon kände oro för lillasyster Elviras problem på andrasträckan. 

– Jag hade gärna varit i målet när hon kom in för att se att hon var okej. Det är aldrig roligt att vara den som inte får ihop det, men det händer alla någon gång. Och överlag gjorde Elvira en bra sträcka, det är egentligen bara i det stående skyttet som hon inte får till det, säger Hanna Öberg och fortsätter: 

– Jag träffade Elvira nu när jag kom i mål, och hon sa att hon var okej. Det känns väldigt skönt. 

Innan dagens stafett, den sista innan VM, hade de svenska skidskyttedamerna stått på pallen i samtliga stafetter i vinter. Sverige vann den första stafetten under premiären i Kontiolahti och kom sedan på tredjeplats i både Hochfilzen och Oberhof. 

Damernas stefett i Antholz

1. Ryssland

2. Tyskland, + 11

3. Frankrike, +21

4. Italien, +40

5. Belarus, +46

6. Norge, +59

7. Sverige, +1.09

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.