Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen bakom Öbergs kollaps på VM

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Den här vintern blandade Hanna Öberg VM-medaljer med djupa dalar.

Nu har skidskyttestjärnan hittat förklaringen till energibristen som orsakade problem under säsongen och jobbar för att det inte ska hända igen.

– Jag har nått en ny nivå och då kräver det en ny nivå även när det gäller kosthållningen, säger hon.

Det blev tre medaljer i VM för Hanna Öberg och en fjärdeplats i totala världscupen förra säsongen.

Mellan segrarna och de stora framgångarna stod 25-åringen för flera blekare insatser. Förklaringen? Energibrist.

– Vi analyserar förra säsongen och där kan man se att det var någon gång under VM då hon fick energibrist. Det var svårt för henne att återhämta sig helt. Hon ställde upp i alla tävlingar, reste väldigt mycket och tränade hårt, sa landslagstränaren Johannes Lukas tidigare till SVT.

Nu berättar Hanna Öberg själv om vad som gick fel de dagarna hon inte lyckades levererar i spåren.

– Den analys som vi har gjort, jag tillsammans med vår nutritionist, är att jag betett mig på samma sätt som jag har gjort tidigare. Jag har ätit och stoppat i mig så mycket som varit tillräckligt tidigare, men i vinter blev jag betydligt bättre på att ta ut mig ordentligt och verkligen köra hårt på vissa av spurtvarven på tävlingar. Det har förmodligen kostat mer än vad som har varit normalt förut. Jag har nått en ny nivå och då kräver det en ny nivå även när det gäller kosthållningen, säger Öberg.

Inför OS: ”Det kommer bli en viktig del”

Hon fortsätter:

– Det ser jag egentligen som något positivt för jag har utvecklat de delarna till att kunna pressa mig och ta ut mig på ett helt annat sätt. Nu ska jag också lära mig att anpassa allting runtomkring efter det också.

Stjärnan är en av de tre skidskyttarna som Sveriges olympiska kommitté (SOK) tagit ut till vinterns OS i Peking.

I uppladdningen kommer just kosten bli en viktig del för att undvika energibrist.

– Jag kommer jobba ännu mer med kosten så jag set till att det upplägget verkligen funkar efter den senaste säsongen, det kommer vara en viktig del.

– Det handlar mycket om att lära sig sin kropp och det förändras ju också över tiden. Jag tycker det är väldigt intressant att lära mig mer hela tiden och jag tror aldrig att man kommer att bli fullärd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.