Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundets plan för Stina Nilsson

Stina Nilsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. IBU-cupen i skidskytte har ställts in i november och december. 

Något som innebär färre kvalmöjligheter till världscupen för Stina Nilsson. 

Men nu vill det svenska förbundet att undantag görs. 

– Vi har ställt frågan om Stina kan få köra ändå, säger landslagstränaren Johannes Lukas. 

Det var i fredags som beskedet kom från IBU, internationella skidskytteförbundet, om att alla tävlingar i IBU-cupen innan jul ställs in på grund av coronpandemin. 

Det är i IBU-cupen, nivån under världscupen, som Stina Nilsson som efter förra säsongen bestämde sig för att lämna längdskidåkningen och satsa på skidskytte, enligt ursprungsplanen skulle ha tävlat i under sin första säsong som skidskytt. 

Att IBU-cupen ställs in i november och december ställer nu till problem för Stina Nilsson och andra åkare som via cupen kan kvalificera sig till världscupen. Hur kvalificeringen nu ska gå till är ännu oklart.

Men nu har det svenska förbundet agerat, det berättar landslagstränaren Johannes Lukas.

– Vi har ställt frågan till IBU om det är möjligt att Stina kan få köra världscupen utan att ha kvalificerat sig dit via IBU-cupen. Men vi har inte hört något än, jag gissar att det har fått in en hel del frågor efter att beskedet kom att cupen ställs in. I vissa länder finns det ett helt lag som måste kvala in. 

”Alla möjligheter som finns”

Johannes Lukas säger att man också tittar på andra lösningar för hur Stina Nilsson skulle kunna få tävla i världscupen redan under hennes första säsong som skidskytt.

– Självklart kollar vi upp alla möjligheter som finns, om det finns andra kvalifikationstävlingar som skulle kunna vara alternativ. 

Landslagstränare Lukas tonar dock ned vikten av att Nilsson så snabbt som möjligt för en plats i världscupen. 

– Det är inte mitt största mål med Stina, utan det är att hon får tävla mycket och får använda det som hon har lärt sig under träningar. Varje tävling kommer att vara något nytt för henne. 

– Det viktigaste för mig är att Stina får många tävlingar. 

Men om hon får en plats i världscuppremiären kommer du inte att vara missnöjd?

– Nej, självklart inte. Men det är jag inte oavsett vilket svenskt namn som får en plats där.

Ser över alternativ

Världscupen ska enligt nuvarande plan starta med tävlingar i finländska Kontiolahti sista veckan i november för att sedan fortsätta i Östersund veckan därpå. 

IBU planerar för att starta IBU-cupen den 11–16 januari tävlingsort är inte bestämt.

Svenska skidskytteförbundet kommer att se över möjligheten att skapa alternativa tävlingar i stället för de inställda IBU-cuptävlingarna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.