Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbundet svarar nu efter kärleksdramat i landslaget

Svenska stjärnan berättar själv efter segern.
Sportchefen Anna-Maria Uusitalo.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Jesper Nelin.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Martin Ponsiluoma och Hanna Öberg.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Med drygt tre månader till OS blev kärleksdramat i skidskyttelandslaget offentligt.

Hanna Öberg och Martin Ponsiluoma har blivit ett par, samtidigt har Öbergs före detta pojkvän Jesper Nelin hittat kärleken i Ponsiluomas exflickvän.

Om det finns en oro för att prestationerna i Peking ska påverkas?

– Ser vi att det här börjar påverka det sportsliga, ja, då måste vi agera, säger sportchefen Anna-Maria Uusitalo.

I måndags berättade det svenska OS-hoppet Hanna Öberg för SportExpressen att hon och landslagskollegan Martin Ponsiluoma är ett par.

Strax därefter berättade Öbergs expojkvän Jesper Nelin, även han skidskytt på högsta nivå, om kärleksdramat som skakade om landslaget i vintras.

Efter att Öberg och Ponsiluoma blivit ett par blev Nelin i sin tur tillsammans med Ponsiluomas exflickvän.

Nelin beskrev situationen som ”ett kaos”.

– Vi har varit ett jävligt bra och sammansvetsat lag men jag skulle inte säga att det är så längre. Men det fungerar i alla fall och vi tränar tillsammans. Jag tror att alla tycker det fungerar okej, men jag vet inte om Martin och jag kommer bli kompisar igen, sa Nelin till Aftonbladet.

Under flera år har just lagsammanhållningen pekats ut som en av de viktigaste faktorerna bakom de blågula skidskytteframgångarna.

Jesper Nelin om de turbulenta dagarna

När SportExpressen pratar med Jesper Nelin ett par dagar efter att de nya relationerna blivit offentliga betonar han att det hela inte ska påverka laget sportsligt.

– Nej, vi har tränat ihop under hela sommaren utan problem. Så det borde inte påverka några prestationer alls, säger han.

– Under ett tag funkade det dåligt, helt klart. Men jag tror att vi alla har gått vidare och vi agerar professionellt gentemot varandra. 

Hur har ni hanterat detta inom gruppen?

– Egentligen är det väl inte landslagets ensak, det är upp till oss som privatpersoner. Det är verkligen lugnt och alla verkar vara nöjda. Sen om man inte är bästa vänner längre så spelar väl det ingen roll, säger Nelin.

Han fortsätter:

– Vi fungerar fortfarande bra som grupp, men det där sista extra, att man hänger utöver träningar och sånt, det har det blivit mindre av. Men det är inget vi jobbar aktivt med. Vill man umgås med någon tar man väl tag i det. Det är inga problem i gruppen.

Hur har de här dagarna varit?

– Det är klart att det varit mycket kommentarer. Men det är mest troll som snackar skit, folk som inte har en aning om saker. De förstår inte att vi är människor, att vi faktiskt kan läsa det de skriver. Det har inte varit så farligt nu, men det är klart, många av kommentarerna är över gränsen, så man borde egentligen inte läsa dem. Men jag tar inte åt mig.

Sportchefen: ”Saker förändras”

Anna-Maria Uusitalo, skidskyttets sportchef, tycker även hon att verksamheten har fungerat bra under sommaren och hösten. Samtidigt hyllar hon landslagsledningen med Johannes Lukas i spetsen för hur de hanterade situationen på plats i vintras.

– Johannes har jobbat mycket med dialog och kommunikation. Det är klart att jag tidigt fick höra om det här, men jag upplevde att det fanns en bra plan kring det och att det var under kontroll. Det var aldrig aktuellt att ta det vidare uppåt, det sköttes av ledarna och de aktiva på plats, säger hon.

Uusitalo är i dagsläget inte orolig för att de aktivas privatliv kan komma att äventyra de sportsliga resultaten.

– Vissa individer kanske inte har lika starka relationer längre, som de själva har sagt, men det ser jag inte som något problem. Så länge det inte går ut över det sportsliga, då måste vi agera, säger hon och avslutar:

– Jag tror att det här är ganska naturligt i alla grupper. Saker förändras. Många av de aktiva umgås på fritiden och jag upplever fortfarande att det finns en stark lagsammanhållning och att folk bryr sig väldigt mycket om varandra. Det är ärligt och genuint, inte bara för att man har blivit satta i ett och samma lag.

SportExpressen har sökt Martin Ponsiluoma och Hanna Öberg via presskontakten Torbjörn Nordvall. 

Martin Ponsiluoma vann VM-guld i sprint

Svensken skrällde på VM i Slovenien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.