Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ferrys nya guldvapen: Har fjäderlätta pjäxor

Björn Ferry har inför den kommande säsongen sett över sin utrustning - och tagit fram en ny, lättare pjäxa.
Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

OBERTILLIACH. När Carl Johan Bergman satsar på en tyngre utrustning gör Björn Ferry det motsatta.

Hans nya skidpjäxor är 200 gram - lättare.

- Det gäller att inte ge konkurrenterna några fördelar, säger Ferry.

Han vann OS-guld i Vancouver för snart fyra år sedan, och Björn Ferry vill - inför sin sista säsong som skidskytt - upprepa bedriften i Sotji i februari.

Därför han har tränat mer än någonsin - "vi pratar om en 30 procentig ökning" - både på rullskidor och på skjutvallen.

Prototyp

Dessutom har han sett över sin utrustning.

Väl till världscuppremiären i Östersund i slutet av november presenterar Ferry en ny superpjäxa - ett par är två hekto lättare.

- Vi har tidigare testat en prototyp. Nu har 40 par av den nya modellen tillverkats för hand och ska delas ut till några toppåkare i skidskytte och längd, säger Ferry.

200 gram låter inte så mycket.

- Det gäller att kapa där man kan och hitta fördelar gentemot konkurrenterna. Vi har gått från varma, mjuka pjäxor till hårdare som man nästan fick ont av till dessa nya. De är hårda på rätt ställe så att säga och mjuka och följsamma på andra utan att bli sladdriga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.