Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ferrys kritik mot Stina: ”Åker som en junior”

Stina Nilsson.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Sbjörn Ferry.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

KONTIOLAHTI. Stina Nilsson satte 16 av 20 skott. 

Men det räckte ändå bara till plats 42 i världscuppremiären i skidskytte. 

Och nu ifrågasätter Björn Ferry hennes åkning. 

– Stina åker som en junior. Hon borde kunna åka bättre, säger SVT-experten. 

Stina Nilsson gör sin tredje säsong som skidskytt efter att ha bytt från längdåkning där hon skördade stora framgångar. 

När det i dag var dags för världscuppremiär för damerna i finska Kontiolahti så började det bra skyttemässigt för Nilsson som sköt fullt i det första skyttet. Sedan blev det en bom i det andra, en i det tredje och tvåa i det sista. Vilket innebar fyra bom totalt. 

Men i åkningen hade Stina Nilsson det ännu tyngre, hon var drygt två minuter och 20 sekunder efter Elvira som hade den bästa åktiden för dagen i distansloppet som vanns av Hanna Öberg. 

Och nu ifrågasätter SVT-experten, och den före detta skidskyttestjärnan, Björn Ferry hennes åkning. 

– Skyttet är ju hyfsat. Men hon är så ojämn i åkningen. Stina åker som en junior. Hon borde kunna åka väsentligt bättre. Och vi vet ju att hon kan det, det visade hon ju i fjol, säger Ferry och fortsätter: 

– Det som kännetecknar en rutinerad åkare vanligtvis är att man åtminstone är hyggligt jämn i åkningen. Då är det mycket mindre skillnader mellan topp och dal, att det kanske skiljer 20 sekunder. Men det är som att hon inte är konsekvent. Och i skidskytte måste man ta chansen den gången skotten sitter.  

”Behöver fler tävlingar”

Stina Nilsson själv ser annorlunda på saken. 

– Skyttemässigt tycker jag att jag har gjort det bra, jag tycker det känns jättebra i sista också, det är två hårfina bommar. Och skidåkningsmässigt tycker jag ändå att jag hade en ganska bra raceplan. Jag tycker ändå jag har fått ut det i förhållande till alla de förutsättningar jag hade inför.

Björn Ferry tycker att du är ojämn i din åkning, och att du borde kunna åka bättre. Vad säger du om det?

– Det känns som att det är för tidigt på säsongen att utvärdera det. Det är min andra distanstävling någonsin, så det är ju svårt att veta hur man ska gå ut då. Så jag behöver några fler lopp, men jag tror att, när det stämmer så kan det gå fort.

Landslagstränaren Johannes Lukas är inte orolig för Stina Nilssons åkning. 

– Vi en plan inför distansen och huvudfokus var inte åkningen. För henne är det fortfarande en speciell distans och hon har inte kört så många sådana tävlingar på världscupen och det ska man inte glömma. Jag tycker att hon gör det bra på slutet men det börjar också snöa under de sista två varven och det är klart att åktiden blir påverkad på grund av det, säger Johannes Lukas. 

Stina petas i stafetten 

Efter distansloppet meddelade landslagsledningen att Stina Nilsson ställs utanför morgondagens stafett. Laget består av Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Elvira Öberg erkänner: ”Tappa det”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.