Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ferrys kritik: ”Är djupa svackor och osäkerhet”

Björn Ferry. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Sebastian SamuelssonFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jesper NelinFoto: GEPA PICTURES/ THOMAS BACHUN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

RUHPOLDING. De svenska herrarna hade en tung dag när stafetten avgjordes i Ruhpolding under lördagen och slutade på nionde plats. 

Och nu är den förre skidskytten Björn Ferry kritisk till de svenska herrarnas insats i vinter.

– Det är djupa svackor och osäkerhet. Sverige är långt efter och jag tror inte på några medaljer i VM på herrsidan, säger Ferry. 

Det snöade ymnigt när herrarnas stafett avgjordes i Ruhpolding under lördagseftermiddagen och det rådde svåra förhållanden i spåren för åkarna. 

– Jag tror att det är de absolut tuffaste förhållandena jag har kört i, sa Sebastian Samuelsson efter loppet. 

Det franska laget hade – trots vädret – en storstilad uppvisning och vann stort före Norge och Österrike. Fransmännen var överlägsna både i spåren och i skyttet.

Det svenska laget, bestående av Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson, hängde med på första sträckan när Femling gjorde en stabil insats. Men sedan föll de ihop när Nelin hade fyra extraskott och en straffrunda på det stående skyttet. 

Sverige hamnade långt efter täten och tog sig aldrig tillbaka, i mål var man hela 4.06 efter Frankrike, vilket blev en niondeplats. 

Och det är inte första gången i vinter som de svenska herrarna har haft det tungt. Största stjärnan Sebastian Samuelsson har som bäst varit 15:e man individuellt, vilket skedde i torsdagens sprint i Ruhpolding. Innan dess hade Samuelsson inte varit bland de 20 bästa en enda gång den här säsongen. 

Vinterns höjdpunkt på herrsidan hittills var när Jesper Nelin slutade sjua förra veckan i Oberhof. Men under lördagen gick det alltså betydligt tyngre för Nelin igen. 

”Ingen lyckas med skyttet”

Och nu är den förre skidskytten och SVT-experten Björn Ferry skeptisk till de svenska herrarnas insats. 

– Det ser inget vidare ut. Visst, Peppe Femling gör en bra förstasträcka i dag. Och det är egentligen den sträckan som man är mest orolig för, men han gjorde det bra nu. Men sedan tappar de mycket i åkningen på alla sträckor, säger Ferry och fortsätter:

– Skidåkningsmässigt är Sverige långt ifrån, de räcker inte. Och det är ingen som lyckas med skyttet. 

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror att det handlar om olika saker. Nelin är väldigt mycket upp och ned, det är som att han tappar det på något sätt. Ponsilouma är egentligen bra men verkar ha hamnat i en djup svacka och blivit osäker. 

– Och även om Samuelsson kommer in i ett dåligt läge i dag på stafetten så vill man att han ska känna att ”jag kan det här”. Men det fungerar varken åkmässigt eller i skyttet för honom. 

Björn Ferry menar att de svenska herrarnas prestationer har varit undermåliga hela säsongen.

– Det har inte sett alls bra ut i vinter.

”De har inga medaljchanser”

Och inför VM i Antholz, som inleds om drygt tre veckor, har Ferry inga höga förhoppningar på de svenska herrarna. 

– Jag tror inte att de har några medaljchanser alls där, säger Ferry som dock menar att det inte får ge upp hoppet. 

– Det finns alltid möjligheter. Ta som i dag, Österrike var på pallen. Det var det inte många som trodde innan. Så visst finns alltid chanserna. De får inte ge upp.

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.